Novska želi postati regionalno središče igričarske industrije

V Novski, hrvaškem mestu v Sisaško-moslavaški županiji, načrtujejo prvo regionalno središče za računalniške igre. Poleg velike dvorane za tekmovanja v video igrah nameravajo zgraditi še fakulteto za razvoj računalniških iger, študentski dom in podjetniški inkubator.

Tako so v razvojni agenciji Simora zarisali podobo bodočega 
igričarskega kampusa v Novski. Foto: Razvojna agencija SIMORA
Tako so v razvojni agenciji Simora zarisali podobo bodočega igričarskega kampusa v Novski. Foto: Razvojna agencija SIMORA

Vrednost “kampusa gaming industrije” je ocenjena na 420 milijonov kun (približno 56 milijonov evrov). Poleg štirih glavnih objektov nameravajo zgraditi še snemalni studio, dvorano za sestanke ter poslopje z novo igralsko opremo, kjer bo možno izobraževati tudi dijake. Oblasti v Novski kot najbolj spektakularno izpostavljajo bodočo dvorano za tekmovanja v e-športih, ki so ji namenili obliko vesoljske ladje in bo lahko gostila 4000 obiskovalcev.

Večino denarja bi črpali iz evropskih skladov

Kampus nameravajo graditi na 90.000 kvadratnih metrih v podjetniški coni Novska ob avtocesti Zagreb-Beograd, približno 105 kilometrov vzhodno od prestolnice. Denar za večji del naložbe nameravajo pridobiti iz skladov EU. Doslej so v pripravo projekta, ki so ga poimenovali PISMO, vložili 25 milijonov kun (približno 3,3 milijona evrov), večino so dobili iz evropskih skladov. V Bruslju je projekt kot eden petih najboljših v letu 2018 prejel nagrado za spodbujanje podjetništva.

Kampus naj bi zaživel v naslednjih treh letih, ko bo svoje srednješolsko izobraževanje sklenila prva generacija snovalcev video iger, ki se izobražuje v srednji tehnični šoli v Sisku. Če bodo želeli nadaljevati izobraževanje, se bodo lahko vpisali na fakulteto v Novski, je za Večernji list dejal eden izmed vodij projekta Mario Čelan. Pojasnil je, da njihovi načrti predvidevajo sklenjeno izobraževalno verigo, ki bi se začela v vrtcu, sklenila pa v kampusu. Zaradi velikega zanimanja bodo imeli jeseni v srednji šoli v Novski tudi prvič razred tehnikov za razvoj video iger. Na fakulteti predvidevajo, da se bo v petletni programski in grafični študijski program vpisalo 50 študentov letno, vzpostavili pa so tudi že sodelovanje s fakultetami v Maleziji in ZDA.

Vrhunska oprema za snovanje igric

V projekt so vključili tudi zavod za zaposlovanje, s katerim so organizirali polletno izobraževanje za podjetnike, ki se želijo v poslovni coni Novska profesionalno posvečati lastni ustvarjalnosti in razvoju video iger. V tamkajšnjih izobraževalnih inštitucijah bodo kmalu dobili strokovne sodelavce.

V podjetniškem inkubatorju imajo na voljo že več kot milijon evrov vredno opremo za snovanje igric. Med drugim je postavljen studio za zajemanje gibanja, fotogrametrijski studio z več kot 150 kamerami, bogato opremljeni studio za virtualno resničnost kot tudi vrhunski glasbeni in video studio, so se pohvalili organizatorji projekta, ki pravijo, da takšnih pogojev ni “od Novske do Londona”.

Vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo središča naj bi zagotovili do septembra. Pričakujejo, da bo hrvaška vlada kampus uvrstila med strateške projekte. Medtem pa se krepi interes za najem namestitev v Novski, kjer pričakujejo, da bodo postali regionalni center spletnih in računalniških iger. Gre za trenutno enega izmed najbolj ustvarjalnih in dobičkonosnih svetovnih sektorjev, je še poročal Večernji list.


Najbolj brano