Najsodobnejši kompaktni fiksni objektivi

Pomladno svež veter je tokrat zapihal s proizvodnih linij japonskega izdelovalca objektivov Sigma photo. Preizkusili smo tri najnovejše objektive elitne serije “I”. Angleško poimenovani “prime lens” so objektivi fiksnih osnovnih žariščnih razdalj. S takšnimi smo nekoč vsi fotografirali, zato so fotografije bile predvsem ostre.

Set treh objektivov smo preizkusili z nastavkom za Sony E.  Foto: Leo Caharija
Set treh objektivov smo preizkusili z nastavkom za Sony E.  Foto: Leo Caharija

Sigmina nova linija “I” je svetovno predstavitev doživela konec decembra minulega leta in je namenjena zgolj brezzrcalnim aparatom. Od štirih predstavljenih smo na preizkusu imeli tri DG DN objektive. Širokotni 24 mm F/3,5 je kombinacija izjemnih optičnih lastnosti v elegantnem kompaktno zasnovanem ohišju. Sledita mu 35 mm F/2 ter izjemen 65 mm F/2. Predstavljen je bil še 45 mm F2,8 DG DN, a tega nismo preizkusili.

Ergonomsko in prijetno rokovanje

Vsi objektivi so izdelani s kovinsko konstrukcijo za vzdržljivost in opremljeni z lečami najvišje kakovosti. Serija I predstavlja novost na tržišču, saj so to najsodobnejši kompaktni fiksni objektivi z elegantnim videzom ter izjemnimi optičnimi karakteristikami. Celotna serija je izdelana po mehanskih in optičnih standardih leč Sigma Cine za kompaktne brezzrcalnike, zato je rokovanje z njimi izredno ergonomsko in prijetno. Prav v zvezi s tem nas je navdušilo rokovanje obročev za ročno ostrenje ter ročna izbira zaslonke in stikalni preklop nazaj na samodejno ostrenje

Minimalistična, a nadvse navdušujoča pogruntavščina je magnetni zaščitni pokrovček objektiva. Verjemite, med tekom ali hojo po stopnicah se ne bo kar tako snel.

Hitro, tiho in natančno ostrenje

Hitrost samodejnega ostrenja smo preizkusili na solkanski kajak progi, kjer je pisana druščina mladih kajakašev konec marca pridno vadila za tradicionalno tekmo za točke ICF, pa tudi v urbanem okolju in naravi. Ostrenje je natančno ter izjemno hitro in tiho. Prime objektivi vrhunske kakovosti še nikoli niso bili tako dostopni, a zaenkrat le v izvedbi za Sigmine in Soniyeve aparate. Za 24 mm objektiv boste tako odšteli 532 evrov, za 35mm 612 evrov ter za 65 mm objektiv 690 evrov. Vse natančno izdelano na Japonskem, saj se pri Sigmi zavedajo, kaj oznaka “made in Japan” pomeni pri končnemu potrošniku na stari celini.


Najbolj brano