Na videz običajna brezzrcalnika. A videz vara ...

Pomlad je čas za pospravljanje ali menjavo - bodisi doma bodisi v torbi s fotografsko opremo. V prvo primerjavo smo vzeli dva aparata, ki sta si glede na premierno predstavitev in značilnosti najbolj blizu. To sta nikon Z7II, ki je bil predstavljen oktobra lani, ter sony alpha1 oziroma krajše A1, ki so ga predstavili pred nedavnim.

Nikon Z7II. Značilnost serije Z je nov in precej velik bajonetni nastavek za objektive.
Nikon Z7II. Značilnost serije Z je nov in precej velik bajonetni nastavek za objektive. 

Če začnemo pri ločljivosti aparatov, potem ugotovimo, da ima nikon Z7II tipalo z gostoto 46 milijonov pikslov, medtem ko jih ima Sonyjev model A1 50. Nikonovo tipalo po vsej verjetnosti izdeluje prav Sony in si kot izdelovalec verjetno pridržuje nekaj razlike, ki pa je pri tej velikosti tipala nepomembna. Tipalo obeh aparatov je tudi petosno elektronsko stabilizirano proti tresljajem in nam zaradi tega omogoča fotografiranje s podaljšanim časom. Nikonovo tipalo pa nima tako imenovanega “anti-aliasing” filtra (AA), ki pripomore k večji ostrini slike z več detajli, hkrati pa je tipalo pri določenih motivih bolj dovzetno za možnost tako imenovanih moire artefaktov pri snemanju videa.

Sony A1, navzven deluje popolnoma običajen brezzrcalnik.

Ko seštejemo vse značilnostih obeh “mrcin”, pridemo do konca in vprašamo o ceni. Takrat se nas večina znajde ponovno na začetku.

Do 30 posnetkov na sekundo

Pomembnejše razlike najdemo v drobovju teh fotografskih strojnic. Zaporedno fotografiranje je zdaj postalo nekakšen poligon, kjer proizvajalci skoraj tekmujejo, kateri je boljši. Nikon nam tako postreže z rafalom do deset posnetkov na sekundo v zapisu jpeg in kar devetih posnetkov v zapisu raw. Zaradi velikega predpomnilnika zapisovanja pa zmore do 200 fotografij polne ločljivosti v zapisu jpeg ali 77 12-bitnih nestisnjenih fotografij v zapisu raw.

Kar zadeva rafal, pa je Sony pravi rušilec, saj omogoča zaporedno fotografiranje s hitrostjo do 30 posnetkov na sekundo, do 155 zaporednih slik polnega formata v stisnjenem zapisu raw ali do 165 slik polnega formata v zapisu jpeg.

Nikon je na vrh modela Z7II umestil tudi lcd prikazovalnik nastavitev.

Temeljna razlika pri snemanju videa

Oba aparata sta prašno- in vodotesna in nam omogočata fotografiranje ali snemanje v vremensko najbolj zahtevnih okoljih. Največja razlika med njima pa je v možnosti video snemanja. Tako je nikon zmožen snemanja v največji ločljivosti 4K s hitrostjo 60 sličic na sekundo, medtem ko je sony zmožen snemanja v največji ločljivostjo 8K s 30 sličicami na sekundo ali 4K ločljivosti s 120 sličicami na sekundo, torej kar dvakrat več.

Najhitrejša sinhronizacija bliskavice na svetu

Prav tako ima sonyevo iskalo neverjetnih 9,4 milijona slikovnih točk, kar je dvakrat več kot Nikonov aparat. Sony A1 ima tudi najhitrejšo sinhronizacijo bliskavice na svetu - kar 1/400 sekunde z uporabo mehanskega zaklopa. Zmogljivejša je tudi baterija, ki obljublja 530 posnetkov v primerjavi z nikonovo, ki omogoča 420 posnetkov.

Pogled na glavne uporabniške ukaze na vrhu modela sony A1

Pa smo tam

Ko seštejemo vse značilnosti obeh “mrcin”, pridemo do konca in vprašamo o ceni. Takrat se nas večina znajde ponovno na začetku. Zdajšnja cena za telo nikona Z7II je pristala že pri 2999 evrih, medtem ko je napovedana cena za sony A1, ki bo marca prišel na police trgovin, kar 7300 evrov. No, pa smo res spet na začetku.


Najbolj brano