Lažje dvigujejo težke pakete

Med sodobno tehnologijo, ki jo Pošta Slovenije uvaja v poslovne procese, sodi tudi tako imenovani eksoskelet, naprava, ki zaposlenim s pomočjo elektromotorjev pomaga pri dvigovanju težjih bremen.

Eksoskelet za zdaj uporabljajo štirje zaposleni v ljubljanskem 
poštnem logističnem centru.  Foto: Pošta Slovenije
Eksoskelet za zdaj uporabljajo štirje zaposleni v ljubljanskem poštnem logističnem centru.  Foto: Pošta Slovenije

Novo opremo so v prvi fazi uvedli v poslovne procese v ljubljanskem poštnem logističnem centru, kjer jo uporabljajo štirje zaposleni, ki polagajo pošiljke na tekoči trak paketnega usmerjevalnika.

Pripomoček je namenjen zaščiti hrbtenice, hrbtnih vretenc in ledvenih mišic. Nepravilno dvigovanje namreč vodi do neenakomernega pritiska na medvretenčne ploščice in je glavni vzrok za poškodbe spodnjega dela hrbta. Uporaba eksoskeleta pa delavca razbremeni do 30 kilogramov pri vsakem dvigu.

“Računamo, da bomo s prvimi tremi eksoskeleti dokazali, da oprema zelo dobro vpliva na zdravje zaposlenih in razbremenitev hrbtnega predela tistih, ki dvigujejo težja bremena. Pričakujemo, da bomo v prihodnje uporabo te sodobne opreme razširili na druge lokacije kot so poštni logistični center Maribor, večje pošte in drugam, kjer sodelavci ponavljajoče dvigujejo težja bremena,” je pojasnil direktor IPPS - Invalidskega podjetja Pošte Slovenije Janez Zidar.


Najbolj brano