Konec izmenjevanja Netflixovih gesel?

Za uporabnike Netflixa, vsaj za tiste, ki njegove vsebine spremljajo “na črno”, prihaja slaba novica. Netflix namreč napoveduje bolj dosledno preverjanje, ali so uporabniki, ki si delijo geslo, res člani skupnega gospodinjstva, kakor zapoveduje njihovo pravilo. Takšnih, ki so uživali v filmih in serijah, ne da bi za to plačevali naročnino oziroma so si stroške delili z drugimi, naj bi bila vsaj tretjina uporabnikov.

Uporabnikom, ki ne živijo v istem gospodinjstvu z naročniki, pri 
Netflixu ne bodo več gledali skozi prste. Foto: pixabay.com
Uporabnikom, ki ne živijo v istem gospodinjstvu z naročniki, pri Netflixu ne bodo več gledali skozi prste. Foto: pixabay.com

Netflix omogoča uporabo na več napravah z enim uporabniškim imenom, a le za člane istega gospodinjstva. Številni uporabniki pa svoje geslo delijo tudi s prijatelji ali sorodniki, si z njimi delijo stroške naročnine in tako sebi in njim omogočijo prihranek. Tako naj bi ravnala vsaj tretjina uporabnikov. Pred takšno, četudi sporno prakso so pri Netflixu doslej mižali na eno oko, češ da je težko zelo natančno ugotoviti, v katerih primerih je deljenje gesla skladno s pravili in v katerih ne.

Takšnim uporabnikom so gledali skozi prste zlasti v minulem pandemičnem letu, ko si je z Netflixovimi vsebinami marsikdo lajšal prisilno zaprtje med domačimi štirimi stenami. Prav zaradi pandemije so v prvi polovici lanskega leta presegli 200 milijonov naročnikov, leto pa so sklenili s 25 milijardami dolarjev prometa in 2,8 milijarde dolarjev dobička.

Zdaj pa so se deljenju gesel nepooblaščenim uporabnikom odločili narediti konec. Tudi zato, ker naj bi jim (po izračunih analitikov družbe Parks Associate) takšno početje v letu 2019 odžrlo 9,1 milijarde dolarjev, do leta 2024 pa naj bi se izpad prihodkov iz tega naslova povzpel na na 12,5 milijarde dolarjev.

Kot poročajo tuji mediji, se poskusna poostritev nadzora že dogaja. Nekateri uporabniki so namreč ob prijavi v sistem dobili poziv, naj potrdijo lastništvo uporabniškega računa. Če tega ne storijo v določenem časovnem obdobju, mu Netflix lahko začasno onemogoči ogled pretočnih vsebin in ga povabi k registraciji lastnega uporabniškega računa. Kdor potrdi lastništvo uporabniškega računa, po e-pošti ali po SMS sporočilu prejme potrditveno kodo, ki mu omogoči dostop do vsebin.

Pri Netflixu potrjujejo, da gre za testno preverbo lastništva uporabniških računov, katere cilj je zaščita naročnika pred nepo-oblaščeno uporabo njegovega gesla. Da bi vzpostavil red na tem področju, pa bo Netflix moral jasneje spisati pogoje uporabe. Član družine (in torej istega gospodinjstva) je lahko tudi študent, ki med tednom biva v drugem kraju, torej izven domačega gospodinjstva. Je kot tak upravičen do uporabe Netflixovega računa, ki ga plačujejo njegovi starši? Obenem ostajajo kljub preverbi lastništva računa odprte poti za zlorabe. Kdor Netflixu potrdi, da je lastnik računa in prejme potrditveno kodo, jo še vedno lahko pošlje prijatelju in mu omogoči nepo-oblaščeno rabo.


Najbolj brano