Kompleksna gesla otežijo delo nepridipravom

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del vsakdanjika slehernika - tudi na dopustu. Z njihovo pomočjo brskamo po spletu, družbenih omrežij, plačujemo, iščemo letalske karte in prenočišča, fotografiramo ... Ker omogočajo dostop do številnih storitev in na njih hranimo nešteto pomembnih datotek, je prav, da poskrbimo za njihovo ustrezno zaščito.

Ko se  povezujete na internet, izberite znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija itd.), ki je po navadi tudi zaščiteno 
z geslom.
Ko se povezujete na internet, izberite znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija itd.), ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom. 

Prve korake za varno uporabo mobilnega telefona na dopustu je potrebno narediti že pred odhodom, poudarjajo na Si-cert, nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost.

Je na dopustu možen popoln odklop od interneta?

Četudi si obljubimo, da se bomo na tokratnem dopustu zares “odklopili”, se večina nikoli zares ne odklopi od interneta. Pri povezovanju na svetovni splet zato na Si-cert raje kot brezplačno omrežje wi-fi priporočajo mobilni prenos podatkov. “Seveda predhodno preverite, kakšno količino prenosa vključuje vaš mobilni paket znotraj držav Evropske unije in kakšni so stroški gostovanja,” opozarjajo na Si-cert. Pri potovanju izven držav EU pa raje izključite mobilni prenos podatkov, da ne bo račun za telefon previsok.

Zaklepajte svoj telefon, saj je prva linija obrambe naših telefonov pred vdori prav zaklepanje zaslona.

Ko se povezujete, izberite znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija itd.), ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom, saj lahko brskanje po internetu opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. Za dostop do službenih in bančnih podatkov uporabite zaščiteno VPN povezavo.

Za dostop do uporabniških računov (elektronska pošta, družbena omrežja ipd.) si pred odhodom na dopust zapišite kopijo varnostne kode za dostop do računov (nahaja se pod razdelkom “dvofaktorska avtentikacija” med nastavitvami za varnost).

Da z našim denarjem ne bodo upravljali neznanci

Spletna banka in bančna aplikacija omogočata plačila kar s telefonom. V primeru kraje ali izgube telefona bi lahko nepridiprav dobil dostop do bančnega računa in povzročil znatno finančno škodo, zato si pred odhodom zapišite kontakt svoje banke, kjer lahko nemudoma onemogočite aplikacijo in prekličete plačilne kartice.

Izpišite si tudi mednarodno identiteto mobilnega terminala (IMEI), ki je edinstvena identifikacijska ali serijska številka telefona. “IMEI nam pride prav predvsem v primeru izgube ali kraje naprave, saj lahko z njo organi pregona hitreje locirajo napravo,” pravijo na Si-cert. Zapisana je na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličete *#06#.

Da bodo vse datoteke in kontakti vedno na varnem, tudi v primeru nezgode s telefonom, pred odhodom obvezno izvedite varnostno kopiranje. Označite datoteke in podatke, ki jih pod nobenim pogojem ne želite izgubiti, ter jih kopirajte na zunanji disk ali v oblak.

Vsako zaklepanje je boljše kot nobeno

Če izgubite ali vam ukradejo telefon, vam bo pri iskanju njegove lokacije zelo v pomoč storitev “find my device”. S to storitvijo boste lahko izvedeli zadnjo (ali trenutno) lokacijo telefona, vendar samo v primeru, da ste imeli lokacijo že pred-hodno omogočeno.

Ob vseh nasvetih pa je najpomembnejši ta: zaklepajte svoj telefon, saj je prva linija obrambe naših telefonov pred vdori prav zaklepanje zaslona. Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite. Načeloma sta najbolj varna načina zaklepanja našega telefona geslo in PIN (geslo naj bo daljše in kompleksno). Vzorci, ki so sicer zelo priljubljeni med uporabniki, niso tako varni, kot bi morda pričakovali. “Vsak način zaklepanja je boljši kot noben,” sklenejo na Si-cert.


Najbolj brano