Čar neobremenjenega fotografiranja

Fujifilm se kar noče in noče izneveriti tradiciji, zato ponovno preseneča, tokrat z modelom X-Pro3. Fotoaparat je zanimiv presežek v kombinaciji tradicije in tehnologije. Če niste ljubitelji takojšnjega ogleda narejenih posnetkov, potem je ta model kot nalašč za vas.

Fuji X-Pro3 - narejen, da vas prevzame.
Fuji X-Pro3 - narejen, da vas prevzame. 

Če se vam toži po starem načinu fotografranja, je morda čas, da preizkusite ali kupite novi fujifilm X-Pro3. To je brezzrcalni digitalni fotoaparat, ki so si ga Fujievi strokovnjaki zamislili kot naš stari fotoaparat, na katerem ne boste takoj videli, kaj ste posneli, zato ker vas to toliko ne zanima in se boste raje prepustili trenutku, ki ga živite skozi objektiv.

Inovativno iskalo

Njegova posebnost se prične s pogledom skozi iskalo, ki je zasnovano na prav poseben način, ter na skriti LCD zaslon za ogled posnetkov. Tipalo tipa X-Trans CMOS 4, formata APS-C posnetke zajema z 26,1 megapiksla. Te aparat obdeluje skupaj z X-procesorjem 4, ki omogoča fotografiranje ter snemanje videoposnetkov visoke ločljivosti UHD 4K.

Začnimo pri iskalu, ki nas je navdušilo s svojo inovativnostjo. Tako imenovano “hybrid multi” iskalo združuje optično iskalo in vrhunsko OLED elektronsko iskalo. Med dvema načinoma gledanja lahko preklopite ročico na sprednji strani fotoaparata, ki bo v hipu preklopila iskalo med klasiko ali ločljivostjo EVF.

Kaj smo naredili, bomo videli kasneje

Hrbtišče aparata pa skriva zložljivi LCD zaslon, ki na hrbtni strani ponuja precej manjši LCD zaslon, na katerem so stalno izpisane in izrisane le tiste informacije, ki jih potrebujemo. Posebna zasnova zložljivega zaslona tako ohranja večji 3-palčni zaslon zaščiten in skrit ob ohišju, ko ga ne uporabljamo. Ravno to je posebnost, na katero stavijo snovalci aparata - doživetje neobremenjenega načina fotografiranja. Kaj smo naredili, bomo videli kasneje, kot nekoč, ko nismo vedeli, kako so nam posnetki uspeli, dokler nismo razvili filma. Če pa ste neučakani, si posnetke vseeno lahko ogledate, in to na kar dveh zaslonih.

Da pa ne bi bilo sumov o pomanjkljivi tehnološki povezljivosti, ima X-Pro3 vgrajen wi-fi in bluetooth za brezžično skupno rabo in daljinski nadzor ter dvojne reže za spominske SD kartice. Model X-Pro3, ki smo ga imeli na preizkusu, odlikujeta še prevleka ohišja, narejena iz titana ter ohišje, ki je praho-vlago-zatesnjeno na 70 mestih. Seveda je temu primerna tudi cena, ki znaša 2099 evrov samo za telo. Mi smo ga preizkusili skupaj s fujevim preverjenim objektivom 18-55 2,8/4.


Najbolj brano