Slovenski film premierno v New Yorku

Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer po lokalnem času svetovna premiera tretjega celovečerca Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Občinstvo je film, ki je med desetimi filmi glavnega tekmovalnega programa festivala, sprejelo z navdušenjem, so sporočili viri blizu ustvarjalne ekipe.

Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer  
svetovna premiera film  Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Foto: Profimedia
Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer svetovna premiera film Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Foto: Profimedia

NEW YORK > Film sta ob premieri uvodoma predstavila scenaristka in režiserka filma Sonja Prosenc in direktor festivala Frederic Boyer. Ob zaključku projekcije so se občinstvu predstavili še igralci Katarina Stegnar, Marko Mandič, Mila Bezjak, Judita Franković Brdar in drugi člani ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Norveške, med njimi direktor fotografije Mitja Ličen, montažerka Ivana Fumić, scenografka Tajana Čanić Stanković, kostumografka Dubravka Skvrce in svetovalka kostumografije Sanja Grcić.

Dvorana je dihala s filmom

Režiserka je po premieri med drugim povedala, da je že med samo projekcijo filma postalo jasno, da bo odziv zelo pozitiven. “Mislim, da je bila svetovna premiera Odrešitve za začetnike tukaj na Tribeci v New Yorku najlepša popotnica, ki smo si jo lahko zaželeli za film,” je dodala.

Festival Tribeca so leta 2002 ustanovili ameriški igralec Robert de Niro, producentka Jane Rosenthal in podjetnik Craig Hatkoff. Letos se je na festival prijavilo 13.016 filmov z vsega sveta.

Igralka Katarina Stegnar je povedala, da je nabito polna dvorana ne samo dihala s filmom, ampak se je smejala skupaj z njim. “Včasih na glas, včasih pa prav pridušeno, kot da bi v smehu gledalci hoteli izbrisati svojo identifikacijo z zgodbo. In na trenutke je dvorana bučala v nadidentifikaciji...,” je igralka opisala dogajanje.

Zabavna, pikra satira

Odrešitev za začetnike (z angleškim naslovom Family Therapy) govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini. Na festivalu Tribeca so ob izboru v glavni mednarodni tekmovalni program o filmu zapisali, da gre za “izjemno zabavno, pikro satiro, ki je enako vsebinsko provokativna kot tudi formalno impresivna”.

Pred premiero so se v galeriji MC na Manhattnu srečali slovenski umetniki iz različnih umetniških zvrsti in sektorjev kulture, od plesa, filma, fotografije, dizajna, mode in drugih, ki v ZDA živijo in delajo, ali pa so tam v gosteh. Pridružili sta se jim tudi častna konzulka v ZDA Stephanie Owens in direktorica Slovenskega filmskega centra (SFC) Nataša Bučar ter številni drugi ustvarjalci in podporniki umetnosti.

Delo, ki ga poganja umetna inteligenca

V festivalski program Tribeca Imersive pa je bila izbrana novomedijska umetnica Robertina Šebjanič z video projektom CO_SONIC 38,144 km2. V delu, ki ga poganja umetna inteligenca, raziskuje zgodbo sobivanja živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih oblik skozi opazovanje reke kot ene entitete.


Najbolj brano