Sezam: živilo, ki upočasnjuje staranje in krepi vitalnost

Kdaj ste si nazadnje privoščili jed s sezamom? Še nikoli? Nikar ga ne spreglejte, saj vsebuje veliko maščobnih kislin omega 6, železa, vitaminov in prehranskih vlaknin.

Sezamova semena lahko uporabite pri peki, pripravi juh, prilog, 
mesa, solat, testenin ... Foto: Profimedia
Sezamova semena lahko uporabite pri peki, pripravi juh, prilog, mesa, solat, testenin ... Foto: Profimedia

Arabska ljudstva že od nekdaj verjamejo, da ima sezam magične moči. Uporabljajo ga tako v kulinariki kot v tradicionalnem zdravilstvu, saj je hranljiv, deluje pa tako preventivno kot kurativno.

Drobna, a izredno bogata

Sezamova semena so odličen vir mineralov, med katerimi izstopajo železo, baker in mangan, v njem najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E. Vplivajo na razmerje maščob v krvi in pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Spodbujali naj bi celo porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Naj povemo še, da pomagajo zniževati raven holesterola v krvi. S približno 30 grami sezamovih semen bomo zaužili deset odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih B-kompleksa, ki so pomembni v nosečnosti in ki prispevajo k optimalnemu razvoju ploda. Semena so bogata tudi z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen. Svoj okus zelo lepo razvijejo, če jih predhodno nekoliko prepražimo. Uporabimo jih lahko pri peki, obogatimo solate, dodamo kosmičem, različnim panadam ali z njimi zgolj okrasimo jedi.

Sezam je odličen vir maščobnih kislin omega 6, vitaminov B-kompleksa in vitamina E.

Nakup in izbira

V trgovini najdemo različne barve sezamovih semen - v črni, rjavi ali rdeči barvi. Črn je po svojem okusu precej bolj izrazit od belega, ki ga najpogosteje najdemo pri nas. Ta je neoluščen in je odličen vir magnezija in kalcija, ki sta pomembna pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšujeta pojav migren in skrbita za boljši spanec. Omenjenih mineralov vsebuje kar 60 odstotkov več, ima pa tudi več okusa. Sezam hranimo v suhem, hladnem prostoru, najbolje v stekleni posodi.

Uporabite ga na tisoč in en način

S sezamom boste popestrili okus jedi, brez dodatne potrebe po ojačevalcih okusa. Sezam je neoporečen in priporočljiv ter primeren tako za pripravo slanih kot tudi sladkih jedi. Da bi izkoristili vse njegove prednosti, ga pred uživanjem, kot že omenjeno, prepražimo ali zmeljemo. Semena pri nas najpogosteje uporabljamo pri pripravi kruha in peciva. Dodajte ga tudi pri pripravi žitaric ali stročnic, saj boste tako izboljšali aminokislinsko sestavo. Izvrstno se dopolnjuje s testeninami in rižem, nepogrešljiv je pri panadah, kjer je tudi čudovit okras jedi, in solatah. Dodajte ga mesnim jedem ali z njim jedi okrasite. Med sladicami pa posezite po halvi, ki je pravzaprav zgoščeni sezam. A čeprav je sezam izredno zdrav, velja tudi tukaj pravilo zmernosti. Sezam je zaradi maščobnih kislin precej kaloričen, saj okoli 100 gramov vsebuje približno 570 kalorij.


Najbolj brano