Rokopis besedila Davida Bowieja za Starman prodali za več kot 200.000 funtov

Rokopis besedila Davida Bowieja za klasiko Starman, ki jo je objavil na albumu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, s katerim je zaslovel po svetu, so v torek na dražbi v Veliki Britaniji prodali za 203.500 funtov.Bowie, rojen kot David Robert Jones, je umrl leta 2016 v starosti 69 
let v New Yorku.
Bowie, rojen kot David Robert Jones, je umrl leta 2016 v starosti 69 let v New Yorku. 

LONDON > Pesem je izšla leta 1972 kot singl, vključena pa je bila na Bowiejev konceptualni album o Ziggyju Stardustu. Rokopis besedila so prodali za petkrat višji znesek od ocenjenih 40.000 funtov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rokopis je v imenu zasebnega zbiratelja pridobil Olivier Varenne, vodja zbirk v Muzeju stare in nove umetnosti v Tasmaniji.

"Zelo smo zadovoljni z doseženim zneskom in prepričani smo, da bo zmagovalni dražitelj besedilo upravičeno cenil in ga imel v lasti," je povedal predstavnik dražbene hiše Omega Auctions Paul Fairweather.

Besedilo je bilo pred tem del Bowiejeve zbirke v muzeju Victoria & Albert v Londonu. Na strani A4 so njegove spremembe in popravki, vključno s popravljenimi pravopisnimi napakami in dodatki. Rokopis so v torek prodali na dražbi, posvečeni Bowieju in glam rocku.

Prvi demo posnetek Bowiejevega Starmana so prodali leta 2019 za 51.000 funtov, potem ko je skoraj pet desetletij nabiral prah na enem od podstrešij. Na njem je mogoče slišati Bowieja, kako svojemu kitaristu Micku Ronsonu pravi, da pesmi še ni odpel do konca.

Bowie, rojen kot David Robert Jones, je umrl leta 2016 v starosti 69 let v New Yorku.


Najbolj brano