Prvič na voljo tudi priključni hibrid

Korejski proizvajalec je po dobrih treh letih osvežil xceeda in mu namenil nov pogon, ki ga uradno v ceniku ni opaziti.

 

Xceed se je ponudbi modelov družine ceed pridružil v letu 2019 in 
si v kratkem času pridobil naklonjenost kupcev. Foto: Peter Pirkovič
Xceed se je ponudbi modelov družine ceed pridružil v letu 2019 in si v kratkem času pridobil naklonjenost kupcev. Foto: Peter Pirkovič

Kot kažejo podatki Kie, so v lanskem letu pri nas skupno prodali nekaj več kot 550 primerkov XCeeda. Večina teh je bilo opremljenih z bencinskim motorjem, v kombinaciji s šeststopenjskim menjalnikom in s srednjim paketom opreme, delež dizlov in najšibkejšega bencinskega motorja pa je bil znatno nižji. Kot zatrjujejo pri distributerju, težav z dobavami tako rekoč nimajo več, čeprav je epidemija in kasnejše težave zaradi pomanjkanja polprevodnikov nekoliko spremenila navade kupcev, tako da ti zdaj povečini izbirajo le še avtomobile iz zaloge.

Blaga prenova

Korenitih sprememb na xceedu na prvi pogled niti ne gre opaziti. Dimenzije ostajajo enake kot pri predhodniku, dodane so nove barve (izpostavljena je zelena), pa 18-palčna kolesa, novo obliko nosijo sprednji in zadnji odbijač, maska, opazno spremenjena je grafika zadnjih luči, novi pa so tudi LED žarometi, ki imajo prav tako osvežen LED dnevni podpis. Potniška kabina je deležna številnih novih materialov, analogne merilnike so nadomestili digitalni 12,3-palčni merilniki, nov je tudi volan z ravnim spodnjim delom obroča, spremenjena so tudi stikala in gumbi na njem, na sredinsko konzolo so dodali so še USB-C vtič, z izbiro paketa GT Line pa bodo sedeži odeti v kombinacijo usnja in alkantare. Omeniti velja, da prtljažnik pri klasični verziji meri najmanj 426 litrov, čeprav je pri elektrificiranemu pogonu ta za 46 oziroma 126 litrov manjši, naslon klopi je deljiv v razmerju 20:40:20, medtem ko se prtljažna vrata lahko odpirajo tudi povsem samodejno (del bogatejših paketov oziroma za doplačilo), če uporabnik s ključem v žepu v bližini teh stoji nekaj sekund.

Največ zanimanja za klasični bencinski motor

Kar se tiče ponudbe motorjev, ni večjih sprememb. Kot opažajo v zadnjem času, se večina kupcev odloča za zmogljivejšo izvedbo 1,5-litrskega turbo motorja s 118 kilovati moči, ki se bo v kratkem dopolnil z 48-voltno blago-hibridno tehnologijo. V ponudbi je tudi litrski turbo trivaljnik z 88 kilovati moči, pa 150-kilovatni 1,6-litrski turbo štirivaljnik, za dizelske navdušence pa je v ponudbo uvrščen znani 1,6-litrski CRDi motor s 100 kilovati moči. Večino teh je možno kombinirati s 7-stopenjsko avtomatiko. Čeprav ga v rednem ceniku ni, je xceed slovenskim kupcem na voljo tudi kot priključni hibrid, ki kombinira moč 8,9 kWh baterije, 44,5-kilovatnega elektromotorja in bencinskega 1.6 GDI motorja s 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko, kar v praksi pomeni 105 kilovatov sistemske moči. V primeru zanimanja bodo trgovci kupce obravnavali individualno. V letošnjem letu načrtujejo preseči lansko številko skupne prodaje, tudi s pomočjo številnih prodajnih trikov. Namreč, vstopna xceed cena znaša 27.499 evrov, a je vsak kupec deležen popusta v višini 3700 evrov. Odvisno od načina nakupa (klasično financiranje, brezobrestno financiranje ali gotovinski nakup) se cena tega lahko spusti tik pod 20 tisočakov. In tako velja za vse izvedbe tega modela.


Najbolj brano