Presenetil ga je prizor na terasi: Kaj je izvrtalo 20-centimetrsko luknjo v mizi?

Mihael Šilac je bil nemalo presenečen, ko je v mizi na svoji terasi v Čepinu pri Osijeku zagledal luknjo, globoko približno 20 centimetrov. Sprva mu ni bilo jasno, s čim ima opraviti. Potem pa je le prišel do rešitve uganke.

Izkazalo se je, da je luknjo v mizi izvrtala lesna čebela. Foto: Mihael Šilac
Izkazalo se je, da je luknjo v mizi izvrtala lesna čebela. Foto: Mihael Šilac

ČEPIN > Mihael Šilac je fotografije objavil na svojem facebook profilu. “Ok, kaj je v mizi izvrtalo luknjo, dolgo 20 cm in široko centimeter?” Hitro je ugotovil, da gre za lesno čebelo.

“Zadnjih nekaj dni nismo bili prav pogosto na terasi, kjer imamo veliko leseno mizo in klopi. Presenetil nas je kupček žagovine na tleh, za katerega nismo vedeli, od kod se je vzel. Miza je bila pokrita, zato nismo videli luknje. Mislili smo, da gre za nekaj, kar je prišlo s stropa terase, kjer so leseni tramovi. Žagovino smo odstranili, a smo čez nekaj ur zagledali novo. Ugotovili smo, da je povezana z mizo in nato videli veliko luknjo, kot bi bila narejena z vrtalnim strojem,” je Šilac povedal za Index.hr.

Nekaj je v mizo izvrtalo okroglo luknjo. Foto: Mihael Šilac

Razmišljali so, da gre za črva ali ličinko kakšne velike žuželke, vendar niso bili prepričani, da bi žuželka lahko naredila tako veliko luknjo povsem pravilne oblike. To “nekaj” so poskusili zbezati na plano s kovinsko iglo. ”Naposled nam je uspelo, vendar žuželka ni preživela,” je pojasnil Šilac.

“Zgradili” bodo hotel za žuželke

“Izvedeli smo, da gre za črno lesno čebelo in žal nam je, da se je zgodilo na takšen način, toda poskusili se bomo odkupiti,” je povedal.

V mizi si je svoj dom poskušala urediti lesna čebela. Foto: Mihael Šilac

“Ko smo ugotovili, da je to bila popolnoma nenevarna in pravzaprav koristna žuželka, ki je videla priložnost, da v naši mizi iz mehkega lesa zgradi sobo, smo se odločili, da na dvorišču naredimo majhen hotel za žuželke, s čimer bo, upamo, miza zanje manj zanimiva,” je napovedal Šilac.


Najbolj brano