Plesišče so prodali za 325.000 dolarjev

Originalno večbarvno plesišče, ki ga je mogoče videti v legendarnem filmu Vročica sobotne noči, so na draži prodali za 325.000 ameriških dolarjev. Plesišče je bilo naprodaj v okviru spletne tridnevne dražbe predmetov, povezanih s filmskim Hollywoodom.

Plesišče iz filma Vročica sobotne noči je šlo za med. Foto: Zajem zaslona
Plesišče iz filma Vročica sobotne noči je šlo za med. Foto: Zajem zaslona

LONDON > Ceno plesišča, na katerem je John Travolta, ki je kasneje nastopil tudi v legendarni Briljantini, ob glasbi skupine Bee Gees plesal kot Tony Manero, so pred dražbo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenili med 200.000 in 300.000 ameriških dolarjev (189.700 in 280.000 evrov).

Plesišče zasenčilo ostale

“Vročica sobotne noči je znova navdušila svet z našo prodajo ikoničnega filmskega plesišča in zasenčila ostale naše hollywoodske legende,” je povedal izvršni direktor ameriške avkcijske hiše Julien's Auctions David Goodman.

Avkcijska hiša Julien's Auctions je skupaj s podjetjem Turner Classic Movies (TCM) pripravila tridnevno spletno dražbo z naslovom Hollywoodske legende: Nevarnost, katastrofa in disko. Najbolje prodajan artikel je bilo pravo plesišče iz Vročice sobotne noči.

Zanimanje za črno obleko Marilyn Monroe

Drugi na dražbi najbolje prodan predmet je bila črna večerna obleka kultne ameriške igralke Marilyn Monroe, ki jo je oblikovala ameriška modna oblikovalka Ceil Chapman. Prodali so jo za 254.000 dolarjev (237.109 evrov).

Hollywoodska zvezdnica Monroe je obleko nosila, ko sta se z bejzbolskim igralcema Joejem DiMaggiom decembra 1953 udeležila dogodka, ki ga je gostil komik Bob Hope v čast generalu druge svetovne vojne Williamu F. Deanu. DiMaggio in Monroe sta se poročila leto kasneje.

Na dražbi so za 104.000 dolarjev prodali tudi zlato skrinjo, ki so jo uporabili med snemanjem filma Lov za izgubljenim zakladom iz leta 1981. Skrinjo, katere cene so prvotno na ocenili med 50.000 in 70.000 dolarjev, je prodajal umetnik za vizualne učinke Peter Stoltz, ki je rekvizit uporabljal pri pirotehničnem testiranju.

Prodali tudi čarovniške palice

Na dražbi so bile naprodaj tudi čarovniške palice iz filmov o čarovniškem vajencu Harryju Potterju in so jih uporabljali Rupert Grint kot Ron Weasley, Emma Watson kot Hermiona Granger in Ralph Fiennes kot Mrlakenstein. Palice so prodali za ceno med 19.050 in 25.400 dolarjev.

Palico, ki jo je Daniel Radcliffe kot glavni junak Harry Potter imel v istoimenskem filmu Harry Potter in Svetinje smrti 1. del, pa so prodali za 16.250 dolarjev, še poroča dpa.


Najbolj brano