Ob Gardskem jezeru gradijo najbolj spektakularno kolesarsko pot v Evropi

Okoli Gardskega jezera gradijo 140 kilometrov dolgo kolesarsko stezo, ki bo, tako ocenjujejo snovalci, najbolj spektakularna v Evropi. Gre namreč za izjemno konstrukcijo - nekakšen viseči obroč -, ki bo uporabnikom vzbujala občutek kolesarjenja tik nad vodno gladino. Zgradili jo bodo do leta 2022 in zanjo porabili več kot 100 milijonov evrov.

Visečo konstrukcijo za kolesarje v obliki obroča bodo speljali 
140 kilometrov tik ob bregovih Gardskega jezera.  Foto: splet
Visečo konstrukcijo za kolesarje v obliki obroča bodo speljali 140 kilometrov tik ob bregovih Gardskega jezera.  Foto: splet

GARDSKO JEZERO, ITALIJA > > Garda by Lake je ime projekta italijanskega infrastrukturnega ministrstva, ki je skupaj s pokrajinami Lombardijo, Venetom in Trentom zasnovalo nenavadno kolesarsko stezo okoli Gardskega jezera, dolgo 140 kilometrov. Nenavadno zato, ker gre za posebno kovinsko konstrukcijo, vpeto v bregove jezera in v obliki obroča okoli jezera, ki bo mestoma speljana celo tik nad vodno gladino. “Na več mestih bodo imeli uporabniki občutek, kot da s kolesi 'hodijo' po gladini vode. Poleg tega bodo ob poti umestili panoramske razgledne točke, s katerih bodo imeli obiskovalci pogled na celo jezero,” pojasnjujejo z ministrstva za infrastrukturo.

Z deli so že začeli, za zdaj nameščajo železne podpornike, ki bodo nosili celotno konstrukcijo, sicer namenjeno tako kolesarjem kot pešcem. Ponekod bodo uporabili tudi že odslužene predore v živo skalo. Tla te “viseče” kolesarske steze bodo iz zelo odpornega materiala, po videzu podobnega lesu, ob celotni progi pa bodo namestili zaščitno ograjo iz lahke kovine, ki ne bo preveč zastirala pogleda na jezero. Zaključek del so predvideli leta 2022, strošek pa naj bi presegel 100 milijonov evrov. Podviga so se v Italiji lotili zato, ker si želijo s to posebno progo v Evropi pridobiti primat kolesarskega turizma.

Za kolesarje Trieste by Bike

V brošuri, ki jo je izdal konzorcij Promotrieste, so predstavili pet kolesarskih itinerarjev v tržaški pokrajini. Tri krožne poti in dve čezmejni kolesarski stezi: progo Cottur, ki je dolga 16 kilometrov in od Sv. Jakoba v Trstu pelje mimo Drage, nad dolino Glinščice do Hrpelj, ter Parenzano, dolgo 118 kilometrov, ki se vije med Miljami in Porečem. Brošura ponuja še opis krožne poti po tržaških mestnih ulicah, poimenovano Downtown, dolga je 12 kilometrov, začne na Velikem trgu, najvišja točka je grič Sv. Justa, ter poti Panorama, ki štarta v Bazovici, do Vejne ponuja edinstven pogled na Tržaški zaliv s kraškega roba, dolga je 28 kilometrov, mimo Opčin, Trebč in Padrič se vrne na izhodišče. V publikacijo so vključili še Pot legend, dolgo 30 kilometrov, na njej sta združena morje in kraška pokrajina v vsej svoji lepoti.


Najbolj brano