Od “šefa” ZDA medaljo prejel tudi The Boss

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši sprejel 22 umetnikov ter drugih ustvarjalcev in jim podelil nacionalne medalje za umetnost in humanistiko. Med prejemniki medalj sta tudi glasbenika Bruce Springsteen in Gladys Knight ter igralki in producentki Julia Louis-Dreyfus in Mindy Kaling.

Biden  je Brucea Sprinsteena pohvalil za izjemen prispevek ameriški glasbi in za to, da je pač The Boss. Foto: Profimedia
Biden je Brucea Sprinsteena pohvalil za izjemen prispevek ameriški glasbi in za to, da je pač The Boss. Foto: Profimedia

WASHINGTON > Joe Biden je že v tretjem letu svojega predsedniškega mandata, vendar medalj za umetnost in humanistiko doslej ni podelil zaradi pandemije covida-19. Je pa lani septembra med glasbenim dogodkom v Beli hiši predsednik ZDA presenetil Eltona Johna z nacionalno medaljo za humanistiko.

Predsednik ZDA je na torkovi podelitvi medalj povedal, kako pomembno je delo prejemnikov medalj, saj ohranjajo ameriško kulturo živo in spominjajo ljudi tudi na tista poglavja zgodovine, ki bi jih nekateri najraje pozabili.

“Zaradi vas je država boljša, zaradi vas je boljši kraj,” je zbranim dejal Biden. Dobitniki odlikovanj tokrat niso nastopili, je pa za razvedrilo poskrbel orkester ameriške mornarice, ki je izvedel uspešnici Brucea SpringsteenaBorn to Run in Born in the U.S.A..

Prireditev je sicer minila v zelo sproščenem vzdušju. Julia Louis-Dreyfus, ki je v seriji Veep upodobila Bidnov življenjepis, je v šali omahnila pod težo, ko ji je predsednik okoli vratu obesil medaljo za umetnost. Springsteen je prišel v črni obleki, Biden pa ga je pohvalil za izjemen prispevek ameriški glasbi in za to, da je pač The Boss. Gladys Knight je Bidna tesno objela, od ponosa pa so žareli tudi drugi, kot sta voditeljica oddaje o ameriških Indijancih Jaclyn Smith in zgodovinar Earl Lewis, ki ustvarja kroniko temnopoltih Američanov.

Biden se je šalil, da odpre svojo omaro in v njej vedno najde eno od nagrajenk - modno oblikovalko Vero Wang. Prva dama Jill Biden včasih obleče kakšno njeno kreacijo. “Vaše obleke so vedno čudovite na moji ženi,” je dejal predsednik ZDA.

Poleg že omenjenih so medaljo za umetnost med drugim dobili umetnica Judith Francisca Baca, pevec Jose Feliciano, poslovnež Fred Eychaner, igralka Mindy Kaling, slikar Antonio Martorell-Cardona, filmska producentka Joan Shigekawa, gledališče The Billie Holiday Theatre in The International Association of Blacks in Dance.

Medalje za humanistiko so dobili pesnik in pisatelj Richard Blanco, antropologinja Johnnetta Betsch Cole, pisatelj Walter Isaacson, akademinja Henrietta Mann, pisateljica Ann Patchett, zagovornik pravic revnih Bryan Stevenson, pisatelj Colson Whitehead ter pisateljici Amy Tan in Tara Westover.


Najbolj brano