Nov svetovni rekord: nepalski gorski vodnik se je 29. povzpel na Mount Everest

Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, se je še 29. povzpel na Mount Everest, najvišjo goro sveta. Štiriinpetdesetletnik je tako podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8849 metrov visokega očaka.

Nepalski gorski vodnik Kami Rita Šerpa  je z  29. vzponom na Mount 
Everest podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 
najvišjo goro sveta. Foto: Profimedia
Nepalski gorski vodnik Kami Rita Šerpa je z 29. vzponom na Mount Everest podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na najvišjo goro sveta. Foto: Profimedia

KATMANDU > “Kami Rita je danes zjutraj dosegel vrh. Zdaj je dosegel nov rekord z 29 vzponi na Everest,” je povedal Mingma Šerpa iz organizacije Seven Summit Treks, organizatorja njegove odprave.

Kami Rita Šerpa, mož iz ljudstva Šerpe, poznan tudi z imenom Človek z Everesta, oziroma Everest Man, je vrh gore prvič dosegel leta 1994 pri 24 letih.

Lani se je več kot 600 plezalcev povzpelo na vrh Everesta, vendar je bila to tudi najbolj smrtonosna sezona na gori z 18 smrtnimi žrtvami.

Kariero je začel kot višinski nosač, ki so ga najele tuje ekspedicije. Maja 2023 je bil na najvišji gori sveta dvakrat. Enkrat se je na goro odpravil zaradi pripenjanja vrvi, naslednjič pa kot najeti vodnik gornikov iz ZDA.

“Spet nazaj, in to 29., na vrh sveta. Služba enega, sanje drugega,” je Kami Rita prejšnji teden objavil na svojem profilu na instagramu iz baznega tabora.

Osvojil je tudi druge zahtevne osemtisočake, vključno z drugo najvišjo goro na svetu K2 v Pakistanu.

Nepal je alpinistom izdal 414 dovoljenj za vzpon na Everest za letošnjo spomladansko plezalno sezono, ki bo trajala od aprila do začetka junija. Večino gornikov pri vzponu na Everest spremlja nepalski vodnik.

Vzponi na najvišjo goro sveta so postali donosen posel, odkar sta Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay leta 1953 opravila prvi vzpon.


Najbolj brano