Neverjetne zdravilne lastnosti jabolčnega kisa

Tokrat se ponovno potikamo po domači lekarni, v kateri stare mame hranijo tudi domač jabolčni kis. Ta ni primeren zgolj za pripravo solat, temveč je tudi zelo zdravilen in pomaga premagovati številne težave.

 

 Odpravite ustni zadah in hitro pogasite bolečine v žrelu. Foto: Unsplash.com
Odpravite ustni zadah in hitro pogasite bolečine v žrelu. Foto: Unsplash.com

Le kaj je boljše kot domač jabolčni kis, ki je znan po svoji aromi ter prijetnem okusu in s katerim izboljšamo vsako solato? Le težko se katera druga oblika kisa približa domačemu, ki je tudi odlična začimba, med drugim pa krepi imunski sistem in pomaga premagovati številne težave, ki so v prvi vrsti povezane s hitrim načinom življenja. V jabolčnem kisu najdemo številne minerale, mikroelemente, vitamine, pektin in nekaj snovi, ki nastanejo pri ocetinskem vrenju. Gre predvsem za ocetno kislino, vitamine in encime, ki nastanejo pri presnavljanju ocetnokislinskih bakterij. V njem najdemo kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, fluor, žveplo, silicij, baker ter vitamine A, B1, B2, B6, C, E in P (rutin). Kako in kje vse lahko uporabimo te koristne minerale in vitamine?

Ustni zadah

Odlična rešitev pri ljudeh, ki jih muči slab ustni zadah, je grgranje in izplakovanje ust z jabolčnim kisom. Kis bo namreč hitro opravil z bakterijami, ki povzročajo neprijeten vonj in slab ustni zadah, obenem pa izboljšal zobno stanje in opravil z vnetji, aftami ter podobnimi tegobami ustne votline.

Z jabolčnim kisom lahko premagate še kaj drugega

Jabolčni kis je lahko v veliko pomoč pri obvladovanju sladkorne bolezni, saj znižuje vrednost glukoze v krvi. Priporoča se dve jušni žlici kisa vsak večer pred spanjem. Raven glukoze naj bi se v krvi znižala tako celo od štiri do šest odstotkov. Uživanje jabolčnega kisa znižuje tudi povišan holesterol in krvni tlak. Priporoča se ena žlica dnevno, pomešana s kozarcem vode. Učinkovita pomoč pri izgubi kilogramov naj bi bilo redno uživanje jabolčnega kisa. Tega sicer še ni dokazala nobena raziskava, a številni pravijo, da uživanje uspešno topi kilograme.

Boleče žrelo

Ker smo v času prehladnih obolenj, je dobro poznati tudi nekaj naravnih rešitev. Težave z bolečim žrelom lahko rešite z mešanico kisa in vode. Takoj ko začutite dražeč občutek v žrelu, pomešajte četrt skodelice jabolčnega kisa in vodo ter grgrajte vsako uro. Ali pa v vroči vodi pomešajte jušno žlico jabolčnega kisa in žličko medu ter to popijte. Jabolčni kis bo v kombinaciji z medom hitro opravil z vnetim žrelom, obenem pa poskrbel za dodatno izločanje sluzi in blaženje.

Revmatična obolenja

Vas muči revma in imate težave z bolečinami zaradi artritisa? Zdravilci svetujejo, da si na obolelo mesto namestite krpo, ki ste jo namočili v kis, dobro povijete in pustite delovati čez noč. Če bolečina še ni v celoti popustila, postopek ponovite, a ne dlje kot pet dni.

Izboljšajte tonus kože

Če vas mučijo težave s kožo, naj gre za ekceme ali pojav luskavice ali suhe kože, mozolje, akne … Preizkusite naslednji trik: blazinico za čiščenje obraza dobro prepojite z jabolčnim kisom in z njo večkrat na dan očistite prizadeta območja. Tako boste očistili nečistoče, hkrati pa zmanjšali vnetje.


Najbolj brano