Nelegalno zgrajen objekt Luka Basija na ravenski Poseki rušijo, a v zahtevanem roku še ni v celoti odstranjen

Do konca junija, ko se je iztekel rok za rušitev, so odstranili teraso pred lesenim objektom, ki še stoji. Občina Ravne prošnji podjetja Balu za trimesečno podaljšanje ni ugodila, legalizacija objekta pa tudi ni mogoča.

Objekt Luke Basija na Poseki, ki ga mora dokončno odstraniti  Foto: Petra Lesjak Tušek
Objekt Luke Basija na Poseki, ki ga mora dokončno odstraniti  Foto: Petra Lesjak Tušek

RAVNE NA KOROŠKEM > Z junijem se je iztekel rok, do katerega bi moral Luka Basi v vlogi investitorja v leseni gostinski objekt s teraso na smučišču Poseka na Ravnah na Koroškem nelegalno postavljeni objekt odstraniti. Današnje stanje na Poseki je, da je medtem že odstranjena terasa, ne pa še glavni objekt. Ta še stoji, že nekaj časa na njem sicer ni več prepoznavnega napisa Balu, torej oznake podjetja, katerega lastnik in zastopnik je Luka Basi Prikeržnik.

Župan Raven Tomaž Rožen je pojasnil, da so od družbe Balu medtem prejeli dopis, v katerem jih ta seznanja, da je z odstranitvijo začel, po njegovih informacijah pa za to, da odstranijo še glavni objekt, potrebujejo nekaj več časa. Prošnji, da bi rok za rušitev oziroma odstranitev podaljšali za tri mesece, občina sicer ni ugodila. Kot smo poročali, je objekt deloma zgrajen na občinski zemlji, deloma pa na območju zasebnega glamping resorta Marjana Glinika, njegova legalizacija pa po gradnji brez dovoljenj ni bila mogoča, ker občina, ki je lastnica približno tretjine zemljišča, za dve tretjini pa je zasebnemu glampingu podelila stavbno pravico, na tem območju ne dovoljuje zasebne gostinske dejavnosti. Ob vznožju Poseke stoji tudi gostinski objekt, s katerim upravlja javni zavod ZKŠTM.

Da so pričeli z deli za odstranitev objekta, je občina Ravne sicer odgovorila tudi v pobudah in vprašanjih občinskih svetnikov, ki so tudi del gradiva današnje, sicer precej bolj obsežne in na druge tematike in projekte osredotočene seje ravenskega občinskega sveta. Na zadnji seji je namreč svetnica Bojana Verdinek zastavila vprašanje, kaj se bo zgodilo z objektom, zgrajenim na Poseku. Z občine ji na kratko odgovarjajo pisno: "Podjetje Balu nas je obvestilo, da je pričelo z deli za odstranitev objekta."

Luka Basi nam je sicer pred dvema tednoma poslal izjavo za javnost, ki ji je priložil tudi fotografije s simbolno fotomontažo s Poseke, na katerem spornega objekta ni več, je pa fotografiji dodan jumbo plakat s povabilom na večji koncert, ki ga bo imel v Križankah. Tega sporočila s fotografijami glede na vsebino, ki bi potencialno dajala vtis drugačnega stanja na Poseki in ne dejanskega (takrat terase še niso odstranili), nismo objavili na pričakovani način. Smo pa Basiju zastavili vprašanja o tem, kdaj nameravajo objekt po izteku roka in po neodobrenem podaljšanju roka odstraniti, pa tudi zoper koga naj bi sprožil sodne postopke, a ni odgovoril. Ob zadnjem poslani izjavi je sicer objavo pogojeval tudi s fotografijo in zatrjeval, da so bili z družino finančno in psihično oškodovani, da je temu primerno sodno ukrepal, medijske objave pa je označil za pomp. Ob prejšnjih novinarskih vprašanjih je med drugim pojasnjeval, da je bil z več strani zaveden in da očitno ni posluha za njegovo razvojno vizijo na Poseki.


Najbolj brano