Najmanjši BMW z novo izdajo

BMW je po nekaj letih tako temeljito prenovil Enico, da je dobila svojo, že četrto generacijo (F70).

Nova serija 1 na ceste prihaja pozno jeseni. Foto: BMW
Nova serija 1 na ceste prihaja pozno jeseni. Foto: BMW

Edina stvar, ki ostajajo nespremenjena, so vrata in še par malenkosti, ki so enake z generacijo 3, ki je prišla na trg leta 2019. Po dveh generacijah zadnjega pogona je bila ta (F40) prva s sprednjim pogonom. V primerjavi s prejšnjo generacijo ima F70 daljši sprednji previs, luči imajo novo podobo, podobno seriji 5, vdolbina na sprednjem pokrovu pa je globlja in gre nižje do ledvičk. Medosna razdalja in notranje mere so ostale enake, zunanje pa ne. Serija 1 zdaj meri 4,36 metra in je daljša za 42 milimetrov, višina je 1,46 metra, dva centimetra in pol več kot prej, širina pa ostaja enaka, 1,8 metra.

Nova serija 1 ima tudi novo notranjost s proti vozniku ukrivljenim enotnim zaslonom na armaturni plošči. Gumbov je zelo malo, nekaj je le drsnikov za reguliranje odprtin za zračenje. Nekaj površin, občutljivih na dotik, predstavlja bližnjice za funkcije na zaslonu. iDrive temelji na deveti generaciji BMW-jevega operacijskega sistema. BMW je pred časom napovedal, da se poslavlja od oznake i. Tako na zadku piše 120 ali M135 za bencinsko različico, medtem ko bo črka D za dizelsko konjenico ostala.

120 je novi vstopni model z 1,5-litrskim trivaljnikom in 48-voltnim električnim pomagalom, od sebe pa daje skupnih 125 kW (170 KM). Naslednji bencinski stroj je M135 xDrive, štirivaljni turbo pa razvija 221 kW (300 KM) in 400 Nm navora, medtem ko je dizelski motor na voljo v dveh stopnjah moči - 118d s 110 kW (150 KM) in 120d s z elektrifikacijo s 120 kW (163 KM). Iz BMW-ja so sporočili, da so izdatno izboljšali podvozje in pri M135 dodali stabilizacijski drog med sprednjima amortizerjema. V notranjosti prav tako ne boste našli usnja, pač pa material izdelan iz recikliranih plastenk. Asistenčni sistemi so znani in izboljšani, avto je na voljo v dveh običajnih in sedmih kovinskih barvah, za odprto denarnico pa vam Bavarci avto pobarvajo po želji.


Najbolj brano