Moški na dan mučencev sporočajo, da jim ni nič lažje kot ženskam

Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev. Tako bodo tudi danes po pričakovanjih sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam.

Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali 
mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež 
mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki 
je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev.  Foto: STA
Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev.  Foto: STA

LJUBLJANA > Sicer pa so tudi v javnosti vse glasnejša sporočila, da bo mogoče pereča vprašanja žensk rešiti le skupaj z moškimi. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, napovedala okrepljeno pozornost ministrstva na področju enakosti spolov. Mednarodni dan žensk je po njenih besedah praznik vseh, v prizadevanjih za enakost spolov pa smo lahko uspešni le ženske in moški skupaj.

Premalo urologov v državi

Čeprav moški z izbiro dneva mučencev za svoj dan niso mislili zelo resno, se v dejanskem življenju soočajo z velikimi izzivi. Društvo uroloških bolnikov Slovenije pri osveščanju o zdravju moških opozarja na premalo urologov v državi. En urolog statistično pride na 35.000 prebivalcev, medtem ko je evropsko povprečje en urolog na 20.000 prebivalcev. Posledica takšnega pomanjkanja urologov je prepozno diagnosticiranje in zdravljenje raka na prostati.

Čakalna doba za obisk urologa po navedbah društva znaša od tri mesece do dve leti, povprečno pa devet mesecev. Glede na to prihaja do zamud pri diagnosticiranju raka prostate. V državi ga letno odkrijejo pri približno 1600 moških, več kot 400 bolnikov pa letno umre. Izjemnega pomena bi bila uvedba presejalnega programa za zgodnje odkrivanje, menijo.

Svet EU je decembra lani sprejel prenovljena priporočila za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki poleg nadgradnje že obstoječih predvidevajo nadaljnje raziskovanje in postopno uresničevanje novih programov za raka prostate in pljučnega raka.

Moški se slabše odzivajo na vabila k presejalnim testom od žensk

V državni komisiji za presejalne programe na Onkološkem inštitutu Ljubljana medtem ugotavljajo, da se moški slabše odzivajo na vabila k presejalnim testom od žensk. Naj bo program še tako kakovosten, nič ne pomaga, če se ne odzovejo, opozarja komisija.

Po ugotovitvah društva uroloških bolnikov moške med boleznimi poleg raka prostate najbolj ogrožata še rak mod in depresija. Med umrlimi zaradi samomora je moških približno štirikrat več kot žensk. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je leta 2021 zaradi samomora umrlo 432 oseb, od tega 338 moških in 94 žensk. Dober podatek pa je, da je v zadnjih 30 letih število samomorov v Sloveniji upadlo za tretjino.

Na zdravje moških se vsako leto sicer osredotoča celoten mesec november, še posebej pa so vprašanja moških izpostavljena 19. novembra, ki je mednarodni dan moških in ga obeležujejo v 44 državah sveta, tudi v Sloveniji. Pozornost namenja zdravju moških in pomenu dobrih odnosov med spoloma, izpostavlja pa tudi pomen njihove pozitivne vloge v družini in družbi. Obeleževanje tega dne je leta 1992 sprožil Thomas Oaster, ki je vodil center za moške študije na univerzi v Missouriju v ameriškem Kansas Cityju.


Najbolj brano