Mercedes CLE 300 4Matic Coupe: Za tiste petične kupce premijskega razreda

CLE je kupe stare šole in boža poglede, malce pa mu zmanjka, ko gre za sestavljanje voznikovega okolja. Kaj je torej novi CLE? Je to kupe razreda E? Je in ni.

CLE je nastal kot nekakšno nadomestilo po tistem, ko so pri 
Mercedesu ukinili kar dva znana modela. Foto: Artur Švarc
CLE je nastal kot nekakšno nadomestilo po tistem, ko so pri Mercedesu ukinili kar dva znana modela. Foto: Artur Švarc

Mercedes je v skladu s filozofijo, omenjeno v uvodu, ugasnil dvovratne različici limuzin C in E in ju zamenjal z enim modelom: CLE. CLE je videti kot kupe razreda C, ampak večji, večji celo od predhodnika, kupeja razreda E. Novinec ima dva neposredna konkurenta - Audija A5 in BMW Serije 4. O obliki ni potrebno predolgo filozofirati, saj je brezčasna, dovršena, estetska, z zelo dolgim zadkom, ki je prej revolucija kot evolucija dizajna, CLE pa je manj agresiven od obeh nemških konkurentov. Če je govora o športnih kupejih, je Mercedes tu še stopničko višje postavil eleganco.

Notranjost je tako kot platforma in celostna oblikovna filozofija mešanica limuzin Razreda C in E. Na eni strani gre za znano okolje z dvema zaslonoma, na drugi pa CLE nosi enake težave kot omenjena civilna sorodnika, pravzaprav vse tja gor do SL. Gre predvsem za logiko upravljanja, ki je v želji po napredku in digitalizaciji izgubila intuitivnost. Pomikanje sedežev z gumbi na dotik na vratih, pa kapacitativni brezobčutni gumbi na volanu in klima, ki se je stisnila v pisan in kompleksen Mercedesov infozabavni sistem. Nastaviti glasnost na volanu je milo rečeno zelo zahtevno opravilo, enako upravljanje tempomata.

Tehnični podatki

Motor: dvolitrski bencinski, elektrificiran, z močjo 190 kW (258 KM)

Pogon: štirikolesni

Menjalnik: 9-stopenjski, samodejni

Dimenzije: 4.850 mm x 1.861 mm x 1.422 mm

Medosna razdalja: 2.865 mm

Teža: 1680 kg

Prtljažnik: 420 litrov

Posoda za gorivo: 66 litrov

Cena: 68.490 evrov (z dodatno opremo 97.805 evrov)

Pri Mercedesu pravijo, da so vozniki z rešitvami zadovoljni, ko se jih navadijo. Osrednji zaslon ni več spet v eno polje s tistim pred volanom, pač pa je ločen in rahlo obrnjen proti vozniku. Mercedesov operacijski sistem ponuja veliko in še več, morda za klasične voznike celo preveč, razen če imajo ure in ure voljo raziskovati, kaj vse ponuja. Sedeža spredaj sta udobna, nekaj težav smo imeli le s podajalnikom voznikovega varnostnega pasu, ki je včasih spustil zaponko skozenj in potem je bilo treba zares razplesti in na novo napeti pas skozi vodilo. Preglednost je dobra, sedi pa se dovolj nizko. Prostora za kolena je več tudi zadaj, če že nameravate deliti vozniške užitke z več ljudmi, več kot v prejšnjem C coupeju, seveda pa dolga spuščajoča se streha zahteva ljudi pod določeno višino. Kakovost izdelave je na višjem nivoju kot pri predhodnikih, dovolj je odlagalnih mest, tu je več USB-C priključkov in prostor za brezžično polnjenje, ki pri izdatnih pospeških rad pošlje mobilnik ven in nazaj. Prtljažnika je za 420 litrov, nekaj malega manj kot pri bavarskem konkurentu. Nakladalna reža je ozka in nizka, se pa vrata odpirajo in zapirajo električno serijsko.

Prijetna dinamika

Oznaka 300 pri testnem primerku pa seveda ne pomeni, da jih je tristo. Gre za 2-litrski turbo motor, ki premore 190 kW (258 KM) in avto spravi do stotice v sekundi bolje kot vstopni 200 - 6,2 sekunde. Ampak CLE 300 je prav simpatična kombinacija športnosti in varčnega umirjenega estetsko dovršenega kupeja s srebrno zvezdo na nosu. Prenos na vsa štiri kolesa uganja 9-stopenjska avtomatika, ob zagonu pa bo najprej vladala tišina (če odmislimo radio), ker se manjšim premikom posveča 48-voltni blago hibridni dodatek, ki sedi na menjalniku. Polni se med zaviranjem in doda 17 kilovatov moči pri odločnem pospeševanju in vskoči v desetinkah, ko turbo potrebuje, da se navije na delovne vrtljaje. Delovanje motorja je tako tiho, da v kabini lahko celo pomislite, da CLE poganja elektrika, a še vedno je prepoznaven zvok bencinskega motorja namesto električne sintetike. S preklopom v Sport način motor oživi in pokliče na sodelovanje pri prestavljanju na volanu.

Pri umirjeni vožnji bodo stari mački občutili preklapljanje v načinu jadranja, ko motor odklopi povezavo z menjalnikom za bolj ekonomično vožnjo. Hudega polaganja ovinkov ni, nadgrajeno adaptivno vzmetenje pa je dovolj predvidljivo, da CLE vseeno reže ovinke kot nož skozi maslo. Govorimo o volanu? Zelo posreden. Štirikolesni pogon je tu za varnost, odločno pohojena stopalka za plin pa vseeno ne pomeni zaušnice menjalniku, da bi panično zmetal navzdol eno ali dve prestavi.

Skoraj sto tisočakov z dodatno opremo

Osnovni CLE 300 stane 56.139 evrov, tu je grafitno siva barva za 907 evrov in Nappa usnje za tri tisočake. Za štiri tisočake in pol so dodali AMG zunanjost, 20-palčna lita platišča so še 1200 evrov, tu sta krmiljenje zadnje osi in dinamični nadzor karoserije za 2100 evrov in Premium Plus za 7300 evrov, ki vsebuje nekaj digitalnih čarovnij, projektor na vetrobransko steklo, Burmeisterjev avdio sistem, mavrično pisano ambientalno osvetlitev in za 850 evrov še klimatizacijo sedežev. Nekaj asistenčnih dodatkov je 2200 evrov, risanje znakov navigacije po pogledu kamere zunaj (za znalce - augmented reality) pa še 430 evrov. Skupaj cena tako naraste na 97.805 evrov. Potegnjeno pod črto - CLE je tisto, kar iščejo situirani ljudje z dobro razčiščenimi pogledi na življenje. Avto je dopolnilo, ne privesek.


Najbolj brano