Listi na rastlinah se zvijajo in sušijo, kako ukrepati, da bodo lepi in zdravi

Sobne rastline velikokrat kljub skrbni negi in rednemu zalivanju pokažejo nezadovoljstvo. Čeprav so namreč morda na istem mestu uspešno rasle tudi več let, se to lahko v trenutku spremeni. Kaj narediti, če se začnejo zvijati listi?

 Slabo počutje rastline najpogosteje pokažejo z zvijanjem in 
rumenenjem listov. Foto: Unsplash.com
Slabo počutje rastline najpogosteje pokažejo z zvijanjem in rumenenjem listov. Foto: Unsplash.com

Neugodno počutje rastline nakažejo z različnimi opozorilnimi znaki. Pri sobnih rastlinah se to najpogosteje kaže s povešanjem ali zvijanjem listov. Kaj je najpogostejši vzrok in ali ga lahko odpravimo?

Nega, primerna vlažnost

Za številne so rastline najlepša dekoracija doma, saj z njimi v stanovanje prinesemo košček narave ter zelo pozitivno vplivajo na naše počutje in zdravje. Rastline nedvomno prispevajo k boljši kakovosti zraka v stanovanju, obenem pa so dober pokazatelj, sploh v zimskih mesecih, kdaj je zrak presuh. Takrat navadno na to pomanjkljivost opozorijo z vihanjem listov ali stebelnim upadom, zato bodite pozorni na te opozorilne znake. Reden dotok vode je ena najpomembnejših potreb rastlin; pomanjkanje vode precej hitro privede do različnih težav. Ena najpogostejših posledic je prav zvijanje listov, pridružijo pa se še drugi znaki. Navadno postanejo rjavi ali rumeni ter se na robovih izsušijo. Pomanjkanje vode in hranil se kaže tudi s postopnim bledenjem barve. A se lahko podobno zgodi tudi pri čezmernem zalivanju. Če je v podstavku še stoječa voda, jo odlijte in pustite, da se prst osuši. Ali je čas, da rastline zalijete, pa boste najlažje ugotovili tako, da s prsti zagrebete v zemljo približno pet centimetrov globoko in potipate: če je zemlja suha, si rastline gotovo želijo vode.

Zračenje

Še posebno zračenje pozimi je lahko za sobne rastline nevarno, saj jih lahko hladen zrak, ki naenkrat zaveje skozi prostore, prehladi. Na to so še posebno občutljive eksotične vrste, med katerimi so tudi orhideje.

Sončna svetloba

Podobno kot za vodo velja za sončno svetlobo. Obojega je lahko hitro preveč ali premalo. Če se listi sobnih rastlin zvijajo, usmerjeni pa so na sončno stran, je to lahko znak, da si želijo več sence. Nekatere rastline ne marajo neposredne sončne svetlobe, zato poskusite rastlino, ki je začela zvijati liste, postaviti nekam drugam, kjer bo te svetlobe manj. Vsekakor pa je smiselno raziskati, kakšne pogoje rastlina potrebuje za uspešno rast.

Občasno zalivanje s hranili

Sobne rastline lahko z zvijanjem listov pokažejo tudi, da ne dobivajo zadostne količine hranil oziroma da zemlji primanjkuje snovi, ki jih rastlina potrebuje za uspešno rast. V tem primeru jih enkrat ali dvakrat na mesec zalivajte s pripravki za boljšo rast ter jim zagotovite zadostno podporo z minerali in rudninskimi snovmi.

Pršenje in umivanje

Številnim rastlinam boste olajšali bivanje, če jim boste občasno z vodo popršili liste ali jih celo postavili pod prho in jih “stuširali”. Tako jih boste očistili prahu in jim povrnili prepotrebno vlago.

Za nastalo škodo so lahko krive tudi številne žuželke

V hladnih zimskih dneh številne drobne žuželke poiščejo dom v prsti ali na listih naših rastlin. Te pa žal niso vesele njihovega obiska, žuželke jih lahko močno poškodujejo ali celo uničijo. Rastlini je treba pomagati še posebno takrat, ko opazimo, da so listi objedeni ali pa so se pojavile drobne luknjice, ki sicer na prvi pogled niso videti nevarne. Poskusite odkriti, katera žuželka oziroma zajedavec je napadel vašo rastlino, in v skladu s tem primerno ukrepajte. Če se izogibate uporabe pesticidov, si lahko pomagate z naravnimi pripravki, ki bodo žuželke zgolj odgnali. Še posebno primerno je neemovo olje, njegovega vonja žuželke preprosto ne prenesejo. Neemovo olje najprej razredčite z vodo, nato pa mešanico popršite po listih in steblu celotne rastline. Ponavljajte vsaj štirinajst dni, oziroma dokler se stanje rastline ne izboljša.

Najpogostejši znak presuhe ali premokre zemlje je zvijanje listov, ki postanejo rumeni ali se ob robovih celo povsem osušijo.


Najbolj brano