Le z bencinskim motorjem in vpadljivo podobo

Kompaktni križanec z možnostjo izbire štirikolesnega pogona je prvi model, ki je nastal pod okriljem novega lastnika KG Group.

Pri nas  je  torresa, ki prihaja iz južnokorejske tovarne, možno kupiti 
na devetih prodajnih mestih, ki obenem ponujajo tudi servisne 
storitve. Foto: Peter Prikovič
Pri nas je torresa, ki prihaja iz južnokorejske tovarne, možno kupiti na devetih prodajnih mestih, ki obenem ponujajo tudi servisne storitve. Foto: Peter Prikovič

Avto, ki je ime dobil po nacionalnem parku Torres del Paine v osrčju čilske Patagonije, je prvo javno premiero doživel že v lanskem letu, tudi kot električni model, a je zdaj v začetni fazi ves fokus usmerjen v različico z bencinskim motorjem. Tako kot drugod po svetu bo tudi pri nas korejski križanec opremljen le z 1,5-litrskim turbo bencinskim motorjem s 120 kilovati moči in 280 Nm navora, imajo pa kupci možnost izbire štirikolesnega pogona, ki je na voljo zgolj v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Med kopico tehničnih podatkov velja izpostaviti, da je ta sposoben vleči tono in pol težko prikolico z zavorami. 4,7-metrski torres z 2,68 metra dolgim medosjem bo lahko igral tudi vlogo družinskega avtomobila, saj je prostora v potniški kabini dovolj za štiri oziroma pet potnikov, ki imajo na voljo zajeten 703-litrski prtljažni prostor. Slednjega je v nekaj potezah možno povečati na 1662 litrov. Voznikov delovni prostor je na prvi pogled ergonomsko dobro urejen in primerno digitaliziran. Za volanom so umestili podolgovat 12,5-palčni zaslon za potovalne podatke, medtem ko ima sredinska konzola osrednji 9-palčni zaslon na dotik z aktualnim multimedijskim sistemom, nekoliko nižje pa je postavljen še en 8-palčni zaslon na dotik, preko katerega upravljamo klimatsko napravo. Dodatno ima ta urejena številna priročna odlagalna mesta in poseben prostor za brezžično polnjenje pametnih telefonov, na seznamu serijske opreme najbogatejših paketov pa je tudi možnost ogrevanja in hlajenja sprednjih sedežev.

Večina avtomobilov na zalogi pri trgovcih

Pri Ssangyongu pravijo, da se štirikolesno gnani torres dobro znajde na terenu in v vodi (do 30 centimetrov), saj ima vgrajen učinkovit sistem prenosa moči na vsa štiri kolesa (delovanje je odvisno tudi od izbire treh režimov vožnje), hkrati pa velja izpostaviti, da je podvozje od tal oddaljeno za 20 centimetrov. Južnokorejski inženirji so novinca bogato opremili s številnimi aktualnimi varnostnimi asistencami, vključno z radarskim tempomatom, opozorilnikom na mrtve kote (v primeru odpiranja vrat, ko avto stoji), sistemom za ohranjanje vozila na voznemu pasu in sistemom za preprečevanje trčenja.

Glede na oddaljenost tovarne je prva količina že na zalogi v Sloveniji, medtem ko naslednja prihaja v februarju, v primeru individualnega naročila pa se čakalna doba podaljša na štiri do pet mesecev. Najcenejši torres v Sloveniji z vključenim popustom stane 31.899 evrov, medtem ko bo za najdražjega, za katerega ne ponujajo popusta, potrebno odšteti slabih 45 tisočakov. Kupec bo ob nakupu deležen garancije oziroma jamstva za dobo 5 let oziroma do prevoženih 100.000 kilometrov.


Najbolj brano