Kot priključni hibrid in z dizelskim motorjem

Po tistem, ko smo ga sredi poletja brez maskirnih nalepk videli na ljubljanskih ulicah, se je Volkswagnov priljubljeni športni terenec zdaj tudi uradno predstavil svetovni javnosti. Prodajne aktivnosti v Sloveniji zanj začnejo v začetku prihodnjega leta.

Novi Volkswagen tiguan v Slovenijo prihaja v prvih mesecih 
prihodnjega leta. Foto: Volkswagen
Novi Volkswagen tiguan v Slovenijo prihaja v prvih mesecih prihodnjega leta. Foto: Volkswagen

Prvi tiguan je svojo službo med kompaktnimi SUV nastopil leta 2007, druga generacija pa je službovala vse od 2016 in bila eden najbolje prodajanih avtomobilov. Zato Volkswagen kar malo tvega z novim oblikovnim pristopom s precej bolj zaobljenimi linijami. Med sprednjima žarometoma ni klasične maske, pač pa zaprti del z LED svetlobnim trakom, ki preseka Volkswagnov Logotip.

Pri opremi R-Line vidimo velike odbijače z velikim vstopnikom za zrak, običajna izvedba pa ima nekoliko bolj skromen in sramežljiv videz. Posebna novost so matrični žarometi, na voljo za doplačilo, ki imajo kar 38.400 LED elementov, vsakega se da kontrolirati posebej. Tiguan tretje generacije v dolžino meri 4,54 metra, visok je 1,64 metra in širok 1,84 metra. Od predhodnika je daljši slabe tri centimetre, medosna razdalja pa je z 2,68 metra praktično nespremenjena.

Prtljažnik je večji za 37 litrov in meri 652 litrov, spredaj je za 9 milimetrov več prostora za glave, zadaj pa 10 milimetrov. Zadnji sedeži so vzdolžno pomični, kar pomeni, da se lahko prostor za kolena zadaj in prostornina prtljažnika dogovorita med sabo, kaj je tisti trenutek bolj pomembno.

Bencinski, dizelski in hibridni pogon

V tretji generaciji ne bo daljšega tiguana allspace, ki bo odstopil mesto novemu modelu, evropski različici kitajskega tayrona. Zaobljene površine so prinesle tudi občutno manjši količnik upora - namesto 0,33 zdaj znaša 0,28, kar seveda pomeni manjšo porabo, manjše emisije in daljši doseg na elektriko.

Notranjost je sveže oblikovana in po napovedih Volkswagna tudi nekoliko prostornejša od predhodnika. Foto: Volkswagen

Tako kot pri Passatu sta tudi tu dve različici priključnega hibrida - s 150 in 200 kW moči. Osnova je 1,5-litrski TSI, baterija s kapaciteto 19,7 kWh pa obljublja doseg do 100 kilometrov. Tiguan eHybrid ima vgrajen trifazni 11-kilovatni polnilnik in z opcijskim hitrim polnjenjem gre moč polnjenja vse do 50 kW. Tiguan je postavljen na MQB evo platformo, nadgradnjo tega, kar podpira večino Volkswagnovih modelov.

Po vzoru ostalih bratov

Za tiste, ki ne potrebujejo elektrike, sta tu dva običajna tiguana z 1.5 TSI s 96 kW (130 KM) in 110 kW (150 KM), oba imata sedemstopenjski DSG. To pomeni, da se ta poslavlja od ročnega menjalnika. Za bolj zahtevne je tu še 2-litrski TSI s 150 kW (204 KM) ali 195 kW (265 KM) in stari dobri 2.0 TDI s 110 kW (150 KM) ali 142 kW (193 KM). Močnejša dva motorja imata tudi štirikolesni pogon 4Motion.

V notranjosti pade v oči skupni gumb za glasnost, ambientalno osvetlitev in način vožnje, ker ni prestavne ročice (izbira je prestavljena za volan), pa je nekaj več tudi odlagalnih mest. Ta vrtljivi gumb na mestu nekdanje prestavne ročice je unikat pri tiguanu, vse ostalo pa je precej podobno novemu passatu. Osrednji zaslon meri 12,9 palca, za doplačilo vam bodo dali večjega 15-palčnega. Cene še niso znane, v prodajne salone pa prihaja v prvem četrtletju prihodnjega letaa.


Najbolj brano