Končno prijetno poletno vreme

Saj ni res, pa je, bo najbrž marsikdo vzkliknil ob napovedi vremenoslovcev, da je pred nami končno vremensko prav prijeten konec tedna. Brez visokih temperatur, brez neviht, brez saharskega prahu ... Poletje skratka, kot si ga človek le želi!

“Ko burja pri nas le nekaj ur gostuje, se tudi morje nasmeji,” je 
objavo svoje fotografije na facebooku v torek komentiral izolski 
fotograf Remigio Grižonič. Še dan prej je bil pogled na izolski 
mandrač povsem drugačen, saj je morje prekrivala gosta sluz.   Foto: Remigio Grižonič
“Ko burja pri nas le nekaj ur gostuje, se tudi morje nasmeji,” je objavo svoje fotografije na facebooku v torek komentiral izolski fotograf Remigio Grižonič. Še dan prej je bil pogled na izolski mandrač povsem drugačen, saj je morje prekrivala gosta sluz.  Foto: Remigio Grižonič

PRIMORSKA > Letošnji julij se je začel s prehodom vremenske motnje. Po vročem zadnjem junijskem koncu tedna so Slovenijo v ponedeljek zajele pogoste plohe in nevihte, ponekod je klestila tudi toča. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, sta se združili v večji nevihtni sistem, ki se je nato pomikal proti osrednji Sloveniji. Agencija za okolje (Arso) je za celotno območje Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo.

Včeraj je bilo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v hribovitih krajih je nastalo nekaj ploh. Temperature so bile od 21 do 26, v Gornjesavski dolini okoli 18 stopinj Celzija. Krajevne padavine so se nadaljevale tudi ponoči. Jutro je bilo prijetno sveže: najnižje jutranje temperature so bile od 11 do 17 stopinj.

Danes sprva oblačno

Danes bo sprva oblačno, čez dan se bo delno razjasnilo, nastale bodo še posamezne kratkotrajne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Na Primorskem bo zapihala šibka burja

Danes bo sprva oblačno, padavine bodo dopoldne povsod ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastale bodo še posamezne kratkotrajne plohe. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, ki bo - vsaj upajmo - “počistila” tudi morje, ki ga je v minulih dneh spet “krasila” sluz. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Jutri in v soboto bo precej jasno in postopno topleje, jutri bo še možna kakšna kratkotrajna ploha. “Čez vikend bo sončno, temperature pa bodo tam okrog 30 do 32 stopinj. Hude vročine torej ne bo, lahko pa da bo kdo spet rekel, da je vroče,” se je včeraj pošalil Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog na Arso. “Za naprej pa trenutno kaže na nepredvidljivo vreme. Že v ponedeljek oziroma bolj verjetno v torek so možne popoldanske nevihte; koliko jih bo in kako izrazite bodo, pa je še težko reči. Trenutno kakšne fronte oziroma ohladitve v prihodnjem tednu ni videti, kar pomeni, da bodo te temperature (okrog 30 stopinj op. a.) kar vztrajale še ves naslednji teden. To pomeni, da tudi zamenjave zračne mase ne bo, lahko bo le ozračje bolj labilno in bodo čez dan oziroma popoldne nastale kakšne nevihte, predvsem v hribovitem svetu, ob morju pa niti ne.”

Junij šesti najtoplejši doslej

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil junij na državni ravni nadpovprečno topel - šesti najtoplejši doslej, nadpovprečno namočen in podpovprečno sončen. Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991-2020 je na državni ravni znašal 1,4 stopinje Celzija, kar je za 0,6 stopinje več od lanskega junija. Junij 2024 se tako umešča med šest najtoplejših od leta 1950. Višina padavin je bila junija na državni ravni nadpovprečna, kazalnik višine padavin je znašal 118 odstotkov.

Snežne razmere so bile v najvišjih delih visokogorja junija običajne do podpovprečne, saj je preostanek spomladanske snežne odeje v večinoma nadpovprečno toplem vremenu dokaj hitro kopnel. Na Kredarici je bil zadnji dan s snežno odejo 24. junij, kar je v okviru normalnih vrednosti v zadnjih 20 letih. Je pa bilo junija manj sonca kot običajno. Trajanje sončnega obsevanja je bilo na državni ravni podpovprečno, s kazalnikom osončenosti 92 odstotkov, lahko še preberemo na spletni strani Arsa.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je letošnji junij zaradi precej visoke temperature in večje količine padavin nekaj posebnega. Je najtoplejši junij od leta 1950, ki je imel nadpovprečno količino padavin. Na državni ravni je najbolj podoben juniju 2017, ki je bil za 0,5 stopinje Celzija toplejši, vendar je bila količina padavin povprečna.


Najbolj brano