Kdo je ocvrl najboljši krof v Sloveniji? (FOTO)

V organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije so včeraj izbirali Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalec v kategorijah Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos šel v iste roke kot lani - Biotehniškemu izobraževalnemu centru Ljubljana, smer slaščičarstvo. Odlično se je odrezal tudi krof iz portoroškega Cafè Centrala.

Krof s citrusovo kremo z meringo melise in belo čokolado, ki so ga 
izdelali slaščičarji  Cafè Centrala, je zasedel drugo mesto med 
inovativnimi krofi.  Foto: Istrabenz Turizem
Krof s citrusovo kremo z meringo melise in belo čokolado, ki so ga izdelali slaščičarji Cafè Centrala, je zasedel drugo mesto med inovativnimi krofi.  Foto: Istrabenz Turizem

LJUBLJANA > Pri ocenjevanju krofov so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Naj klasični krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo

Drugo mesto: Kavarna in slaščičarna Marelica Celje, Romana Oset s.p.

Tretje mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Naj inovativni krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)

Drugo mesto: Istrabenz Turizem, Cafè Central (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)

Tretje mesto: Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Krof Cafè Centrala združuje inovativnost in tradicionalne okuse, so sporočili iz Istrabenz Turizma. “Je prava umetnina okusov, ki vključuje osvežujočo limonino kremo, limonin gel in nežno meringo. Njegova edinstvenost je še dodatno poudarjena s sestavinami, kot so oljčno olje, maskarpone, limonin liker in bela čokolada,” so opisali svoj krof, ki je zasedel drugo mesto v konkurenci 30 krofov iz vse Slovenije. Med inovativnimi krofi so največ pozornosti komisije vzbudili prav krofi z različnimi polnili, na primer pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato ...

Strokovno komisijo so sestavljali Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodni ocenjevalec WACS, Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na BIC Ljubljana ter Urška Strnad, vodja gostinstva v Gostinsinskem podjetju Trojane.

Vozelj je ocenil, da so krofi po videzu lepši kot v lanskem letu. Menil je, da je v testu bil pravi delež kvasa, pohvalil pa je tudi kakovost uporabljenih marmelad. Kodele je dejala, da je ocenjevanje inovativnih krofov zanimivo tudi za komisijo, saj morajo poleg samega videza upoštevati tudi kombinacijo okusov dodatkov, ki jo je pogosto težko uskladiti z okusom samega krofa.

Ocenjevanje za Naj krof Slovenije 2024 so v Turistično gostinski zbornici Slovenije pripravili že četrto leto zapored. Prireditev je nastala v koronskem obdobju, ko so bile turistične zmogljivosti zaprte, zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi. Nato so se odločili za nadaljevanje dogodka zaradi številnih pozitivnih odzivov, so pojasnili v zbornici.


Najbolj brano