Kako dobro posušiti solato in zakaj je to pomembno

Zanimivosti
, posodobljeno: 10. 11. 2025, 21:00

Marsikdo si misli, da sušenje solate ni ravno nujen kuharski korak - navsezadnje je le voda. A če ste se kdaj vprašali, zakaj vaš najljubši solatni preliv ne oprime listov tako, kot bi si želeli, je odgovor prav v vlagi. Solato je namreč treba posušiti pred nanosom preliva.

Solato je najlažje posušiti z namenskim sušilnikom.

Solato je najlažje posušiti z namenskim sušilnikom.

Foto: Arhiv Pn

Sveže oprani listi solate morajo biti pred serviranjem dobro osušeni, saj se sicer voda meša s prelivom, ga razredči ali celo prepreči, da bi se oprijel listov. Posledica je manj okusa in manj zadovoljstva ob jedi. Suha solata pa pomeni, da bo vsak grižljaj obdan s popolno plastjo prelivne omake - naj bo to olivno olje z balzamičnim kisom, medeno-gorčična omaka ali kaj tretjega.

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to pomembno

Solato, ki jo pripravite z našim receptom, lahko postrežete štirim osebam.

Foto: Dober Tek

Sušilnik solate ni nujno orodje

Tako imenovani sušilniki za solato - največkrat plastične posode z notranjim cedilom in ročajem za vrtenje - so namenjeni prav sušenju listnate zelenjave. Niso nujno gospodinjsko orodje, brez katerega ne gre, so pa zelo praktični, če pogosto pripravljate solato. Hitro in učinkovito odstranijo vodo, listi pa ostanejo nepoškodovani, sveži in pripravljeni na začinjanje.

Če sušilnika nimate, obstaja več alternativ. Naprimera ta, da solato operete dovolj zgodaj, da se do priprave sama osuši na čisti kuhinjski krpi. Liste lahko zavijete v čisto bombažno vrečko in jih nežno pretresete - tekstil bo vpil odvečno vodo. Uporabite lahko tudi papirnate brisače, s katerimi nežno popivnate vsak list posebej, še posebej pri mehkih sortah, kot sta rukola in maslenka.

Ko listi solate niso mokri, ohranijo hrustljavost, lepše se premešajo in bolje vpijejo okuse prelivov, zelišč in dodatkov.

Dober začetek za vsako solato

Dobro osušena solata ni le tehnična zahteva, je osnova za vsako res dobro solato. Ko listi solate niso mokri, ohranijo hrustljavost, lepše se premešajo in bolje vpijejo okuse prelivov, zelišč in dodatkov. Naslednjič, ko boste pripravljali solato, si vzemite minuto več in poskrbite, da bo suha. Rezultat bo vreden truda in zagotovo bo vsak grižljaj boljši.

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to pomembno

Solato lahko posušite tudi brez sušilnika.

Foto: Stana Zavadlav

Kolikokrat je dobro oprati solato

Pogosto solato operemo kar po občutku, a priporočljiva količina pranja je pravzaprav odvisna od vrste vaše solate.

Nepakirane glave zelene solate (npr. ledenka, kristalka, maslenka ipd.) je najbolje oprati enkrat ali dvakrat, da odstranite zemljo, žuželke ali pesek. Nekateri liste ločijo in operejo posamezno, drugi celotno glavo namočijo v hladno vodo, nato spirajo pod tekočo vodo.

Solato iz domačega vrta je priporočljivo prati temeljiteje - tudi trikrat, ker vsebuje več zemlje, morda polžev ali uši. •