Kaj razkriva pregled čokoladnih jajc in zajcev, ki ga je pred velikonočnimi prazniki opravila ZPS
Trgovinske police se že nekaj tednov šibijo pod takšnimi in drugačnimi velikonočnimi dobrotami, med katerimi je tudi veliko sladkih. Zlasti čokoladna jajca in zajci vseh oblik in okusov so nadvse mamljivi. Ampak - si ti izdelki, brez katerih si otroci skorajda več ne predstavljajo velike noči, res zaslužijo pridevnik “čokoladni”?
Velikonočni čokoladni zajčki nas te dni množično pozdravljajo s
trgovinskih polic. Foto: Profimedia
Kdaj je pod bleščečim ovojem čokolada in kdaj zgolj čokoladni nadomestek, so preverili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so marca pregledali ponudbo čokoladnih jajc in zajcev - tako tistih, ki so na voljo vse leto, kot tudi sezonskih velikonočnih različic. Ugotovili so, da številni izdelki niso prava čokolada, temveč zgolj njeni nadomestki.
Kako vedeti, kdaj je pod ovojem res čokolada?
Za boljšo nakupno odločitev razkrivajo, kako vedeti, kdaj je pod ovojem res čokolada in kdaj le čokoladni nadomestek. Izdelek ima lahko ime čokolada le, če vsebuje najmanj 35 odstotkov kakavovih delov, ime mlečna čokolada pa le, če vsebuje vsaj 25 odstotkov kakavovih delov in 14 odstotkov suhe snovi mleka. Če izdelek ne dosega teh vrednosti, se ne sme označevati kot čokolada ali mlečna čokolada.
Izdelek ima lahko ime čokolada le, če vsebuje najmanj 35 odstotkov kakavovih delov, ime mlečna čokolada pa le, če vsebuje vsaj 25 odstotkov kakavovih delov in 14 odstotkov suhe snovi mleka.
Čokolada ali čokoladni nadomestek
“Pregled trga je pokazal, da je večina čokoladnih zajcev narejena iz mlečne čokolade, nemalokrat pa naletimo tudi na njene manj kakovostne približke - čokoladne nadomestke, ki vsebujejo občutno manj kakava, v večji meri pa so jim dodane rastlinske maščobe, najpogosteje palmova,” pravijo v ZPS.
Podobno velja za čokoladna jajca, le da so ta pogosto v obliki čokoladnih bonbonov (praline), ki jih Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov obravnava kot posebno kategorijo z drugačnimi pogoji za poimenovanje.
Opozorilo
Preverite ceno za kilogram izdelka: izdelek, ki se na prvi pogled zdi ugodnejši, vas lahko za kilogram stane enako ali celo več.
Kako prepoznati čokoladne nadomestke
Ime: čokoladni nadomestki so najpogosteje poimenovani kot “kakavova figura”, “sladkorna ploščica” ali “mlečni čokoladni nadomestek”.
Sestavine: čokoladni nadomestki vsebujejo le malo kakava, običajno okrog pet odstotkov, visoko na seznamu sestavin je tudi rastlinska maščoba (palmova).
Pomanjkanje dodatnih označb: na označbi ni navedena najmanjša vsebnost kakavovih delov, zapisana kot “kakavovi deli: najmanj ... %”.
ZPS nasvet: kupujte premišljeno!
Preverite ime izdelka: izdelki z imeni “kakavovova figura”, “sladkorna ploščica” ali “mlečni čokoladni nadomestek” niso prava čokolada!
Raje si privoščite manj čokolade, a izberite bolj kakovostno.
Manj embalaže, manj odpadkov: izberite izdelke z manj nepotrebne embalaže.
Preverite ceno za kilogram izdelka: izdelek, ki se na prvi pogled zdi ugodnejši, vas lahko za kilogram stane enako ali celo več.