Julijske Alpe dobile 290 kilometrov dolgo kolesarsko krožno pot

V Mojstrani so danes odprli kolesarsko krožno pot Juliana Bike. Gre za 290 kilometrov dolgo pot okrog Julijskih Alp s sedmimi etapami, ki jo bodo v prihodnjih letih še nadgradili.

Julijske alpe so dobile dobile 290-kilometrov dolgo kolesarsko 
krožno pot Juliana Bike. Na fotografiji dolina Vrata, nad njo 
Rjavina, Cmir, Vrbanove špice in Triglav. Foto: STA
Julijske alpe so dobile dobile 290-kilometrov dolgo kolesarsko krožno pot Juliana Bike. Na fotografiji dolina Vrata, nad njo Rjavina, Cmir, Vrbanove špice in Triglav. Foto: STA

MOJSTRANA > Koordinator skupnosti Julijske Alpe, ki bo soupravljala in vzdrževala pot, ter direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je na novinarski konferenci pred odprtjem kolesarske poti povedal, da je ta nastala kot logično nadaljevanje tamkajšnje krožne pohodne poti. Poteka čez Bled, Bohinj, Brda, dolino Soče, Gorje, Jesenice, Kranjsko Goro, Radovljico in Žirovnico. Pot preči Vršič, Pokljuko in Baško sedlo.

Kolesarska pot ima sedem etap, dolgih po okoli 40 kilometrov, in dodatne tri pristopne etape. Poteka večinoma po gozdnih in urejenih kolesarskih poteh, delno tudi po glavnih cestah. Kolesarji na poti premagajo okoli 8000 metrov višinske razlike, zato sta zanjo potrebna dobra fizična pripravljenost in dobra oprema.

Kot so Langusove besede povzeli v sporočilu za javnost, gre za primarno kolesarsko mrežo, ki bo v prihodnjih letih dobila nadgradnjo. Že prihodnje leto in v letu 2023 namreč pripravljajo sekundarno in terciarno omrežje. Sekundarno bo povezovalo kraje med seboj, terciarno bo potekalo po krajih samih. Tako bodo dobili dobro razvejano in urejeno mrežo kolesarskih poti, ki bodo lahko zadovoljile kolesarje vseh zmožnosti, znanja in opreme.

Po besedah predsednika Planinske zveze Slovenije Jožeta Rovana kolesarjenje v gorskem svetu, poimenovano tudi turno kolesarstvo, postaja vse bolj priljubljena planinska dejavnost. Rovan je tudi idejni avtor leta 2016 odprte Slovenske turnokolesarske poti, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, je dolga okoli 1850 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike. Del te je tudi danes odprta kolesarska krožna pot.


Najbolj brano