Jed lahko zgostimo tudi brez moke

Če se je nekoč za zgoščevanje juh, enolončnic in omak preprosto uporabljala zgolj moka, danes ni več tako. Danes veliko bolj pazimo pri prehrani in izbiramo čim bolj zdrava živila, poleg tega so na obzorju nekatere nove bolezni, na primer celiakija, ki jih včasih niso poznali v takšnem obsegu. Kako jedi zgostiti brez uporabe moke?

Omako lahko zgostimo tudi z naribano zelenjavo,  recimo s 
korenjem, bučkami ... Foto: Ivan Merljak
Omako lahko zgostimo tudi z naribano zelenjavo, recimo s korenjem, bučkami ... Foto: Ivan Merljak

Če se je nekoč v kuhinjah za zgoščevanje uporabljala zgolj moka, ki so jo uporabili za pripravo podmeta ali prežganja, se danes vse pogosteje iščejo bolj zdrave alternative. Zdi se sicer, da lastnosti, kakršne ima moka, pri drugih živilih ne najdemo, pa vendar pri natančnem pregledu ugotovimo, da je izbira resnično pestra in raznolika.

Koruzni škrob

Odličen nadomestek je koruzni škrob oziroma gustin, ki pri zgoščevanju učinkuje zelo podobno kot moka, le da moramo paziti pri količinah. Za 350 mililitrov srednje goste omake potrebujemo zgolj tri četrt žlice koruznega škroba, ki ga gladko zmešamo z dvema ali tremi žlicami vode, nato pa zmes vmešamo v vročo omako in jo kuhamo pri srednji temperaturi toliko časa, da se primerno zgosti. Škrob se pri visoki temperaturi sprime ter postane želatinast in gost, a je zaradi svoje prozorne barve odličen tudi pri zgoščevanju bistrih in svetlih omak.

Odličen nadomestek je koruzni škrob oziroma gustin, ki pri zgoščevanju učinkuje zelo podobno kot moka.

Zelenjava

Če ste se na prvi pogled zdrznili in zamislili, kako zgostiti omake z zelenjavo, vam lahko zaupamo, da je recept zelo preprost. Pomislite, najpogosteje za zgoščevanje omak uporabljamo sesekljano čebulo, ki jo najprej malce popražimo, nato pa zalijemo s tekočino in kuhamo toliko časa, da razpade. Odlični so tudi triki z drugo naribano zelenjavo, recimo s korenjem, bučkami, ali še bolje, s krompirjem, sladkim krompirjem ali z zeleno banano (plantain). Naribano zelenjavo lahko na hitro popražimo ali jo preprosto vmešamo v omako, ki se že kuha. A pri tem bodite previdni, saj vsaka zelenjava ne spada v vsako jed. Pazite na kombinacije in zelenjavo glede na pripravo jedi dušite ali kuhajte. Nato pa jo pretlačite in uporabite za zgoščevanje.

Konjakova moka, indijski trpotec, lanena semena

Če želite za zgoščevanje uporabiti bolj zdrava živila, preizkusite naslednje. Moka iz rastline konjak je brez okusa in vonja, uporaba pa je preprosta in hitra. Zmešajte jo zgolj s soljo in nekaj hladne vode ter mešanico vmešajte v jed, ki jo želite zgostiti. Enako lahko uporabite zmleta lanena semena in indijski trpotec. A naj vas opozorimo, da obe sestavini ob stiku s tekočino tvorita želatinasto snov, zaradi česar bo omaka bolj želatinasta.

Triki za zgoščevanje juh, omak, enolončnic ...

Legir je mešanica sladke in kisle smetane ter rumenjaka. Z legirjem pogosto zgoščujemo žametne omake. V jed ga vmešamo šele takrat, ko ta ne vre več, sicer se lahko sesiri.

Odličen trik pri zgoščevanju je uporaba zmletih kosmičev, ki jih v jed vmešamo tik pred koncem kuhanja. Prednost je tudi ta, da ne spremenijo končnega okusa jedi.

Preprost način zgoščevanja je “reduciranje”. Omako torej kuhamo tako dolgo, da povre odvečna tekočina. Ta postopek sicer ni priporočljiv pri omakah z veliko soli.


Najbolj brano