Je mača bolj zdrava od zelenega čaja?

Zanimivosti
, posodobljeno: 22. 12. 2025, 4:20

Mača (matcha) je fino zmlet prah iz posebej gojenih listov zelenega čaja. Pred obiranjem čajne grme zasenčijo, da se poveča vsebnost klorofila, aminokislin (predvsem L-teanina) in antioksidantov. Zato je matcha intenzivnejša, svetlejše zelene barve in blagovno drugačna od navadnega zelenega čaja.

Matcha tea in a tea bowl on wooden background,Image: 280136961, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Cseh Ioan/Alamy/Profimedia

Ena skodelica čaja mača naj bi vsebovala toliko hranilnih snovi, kot jih je v 1,5 litra zelenega čaja.

Foto: Profimedia

V japonščini beseda “matcha” pomeni mleti čaj. Pri proizvodnji mače liste rastline “tencha” poparijo, posušijo in zmeljejo v fin prah. Tradicionalno obdelujejo le listno tkivo brez stebelc, vejic in listnih žil, zato je predelava zamudna, kompleksna in jo obvladajo le redki pridelovalci čaja. Prvotno ta vrsta čaja izhaja iz Kitajske, od koder so jo prinesli na Japonsko, kjer je postala del čajne tradicije.

S čajem ali pijačami in hrano, ki vsebujejo mačo, zaužijemo cele liste. Tako zaužijemo več sestavin, kot če si pripravimo poparek, v katerem so le vodotopne sestavine. Ena skodelica čaja mača naj bi vsebovala toliko hranilnih snovi, kot jih je v 1,5 litra zelenega čaja. Znanstveno še ni dokazano, da je mača bolj zdrava od zelenega čaja. Dokazano pa je, da vsebuje veliko zdravilnih sestavin, kot so vitamini A, B, C in E ter aminokisline in antioksidanti, kot je EGCG (epigalokatehin galata), ki ima protivnetni učinek in krepi imunski sistem. Matcha je zelo vsestranska in jo lahko uporabimo v kulinariki in kozmetiki.