Hir aj kam ... s Silvijo v Tivoli

Magnifico je glasbenik, ki je v zadnjih treh dekadah soustvaril zvok časa, izpilil mojstrstvo žanra balkan-disko-šlager, s svojimi hiti razplesal svetovna plesišča, ter paradiral v ustvarjanju glasbenih filmskih podlag. Je ustvarjalec, čigar glasba riše svet brez mej, posledično pa ob izvedbah v živo, občinstvo doživi edinstveno izkušnjo.

Magnifico slavi 30 let glasbenega ustvarjanja. Foto: Tomo Brejc
Magnifico slavi 30 let glasbenega ustvarjanja. Foto: Tomo Brejc

SLOVENIJA > Na glasbeno prizorišče je markantno vstopil že konec 80ih z zasedbo U'redu, s katero so v letih od 1989 do 1992 posneli dva albuma: Goli in Let's Dance. Po razpadu Jugoslavije se je odpravil na samostojno glasbeno pot, ki jo tlakuje že tri desetletja. V tem času je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume. Poskrbel je za glasbene podlage v številnih gledaliških predstavah in zvočno zaznamoval mnoge filmske prizore domače, regionalne in svetovne produkcije. Moč avtorjevega ustvarjanja je izkazana skozi uspeh pop hita Hir Aj Kam, Hir Aj Go, ki ga je leta 2004 Sony Music Italija izstrelil na svetovni glasbeni zemljevid, skladba pa je zasedla mesta na lestvicah v 53 državah sveta. Pukni zoro iz leta 2010 je na drugi strani pesem, ki je presegla izvajalca in se v Srbiji prepeva takoj po himni, je zvok praznovanja rojstnih dni, pogrebov, porok ter odhodov v vojsko.

Prihodnje leto bo Magnifico 30 let glasbene poti obeležil s posebnim velikim koncertom, dodatnimi glasbenimi izdajami, ki bodo osvežile preteklost, v prihodnost pa bo zapeljal z novim studijskim albumom.

Magnifico

glasbenik

“Izbor skladb ni plod urednikovanja, temveč odseva tisto, kar je bilo ljudem najbolj všeč. To je moj način, da zaprem vrata preteklosti in odprem vrata prihodnosti.”

Retrospektivno leto začenja z “Zbirko uspešnic 1993-2023”

“Na ta način se najlažje zaključi obdobje, ki je bilo izjemno in pomembno za mojo glasbeno pot. Izbor skladb ni plod urednikovanja, temveč odseva tisto, kar je bilo ljudem najbolj všeč. To je moj način, da zaprem vrata preteklosti in odprem vrata prihodnosti,” je ob izidu Zbirke uspešnic 1993 – 2023 povedal Magnifico. Dvojni album zajema vse od zgodnjih uspešnic, kot je 24000 poljubov, do sodobnejših del, kot sta Pukni Zoro in Sonce posijalo. Skladbe kot so Ljubljana - Portorož, In ko enkrat bom umrl, Silvia, Hir Aj Kam, Hir Aj Go in druge, pa potrjujejo njegov glasbeni razvoj in vpliv, ki ga ima na glasbeno sceno. V treh dekadah mu je skozi glasbo uspelo pretkano preplesti družbenokritične teme s pridihom ironije in satiričnega humorja. Z občutkom za inovatorstvo je postal znan po edinstveni sposobnosti mešanja glasbenih zvrsti in ustvarjanja svežih zvokov.


Najbolj brano