Globa zaradi diskriminacije

Sodišče v New Yorku je produkcijski hiši z oskarjem nagrajenega igralca Roberta De Nira prejšnji teden naložilo plačilo odškodnine zaradi diskriminacije na podlagi spola. Porota v New Yorku je namreč ugotovila, da je podjetje 80-letnega igralca odgovorno diskriminacije. Nekdanji zaposleni bo morala produkcijska hiša plačati 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Igralec Robert De Niro Foto: Profimedia
Igralec Robert De Niro Foto: Profimedia

NEW YORK > Nekdanja uslužbenka produkcijske hiše Roberta De Nira Graham Chase Robinson je vložila civilno tožbo proti podjetju, v kateri je navedla, da ji je igralec nalagal “stereotipne ženske” naloge, kot je pranje njegove posteljnine, sesanje njegovega stanovanja in organizacijo večernih zabav, tudi potem, ko je v produkcijski hiši napredovala na višje delovno mesto. Igralca je tudi obtožila neželenega fizičnega stika in spolno obremenjenih komentarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brez priporočilnih pisem in odpravnine

Chase Robinson je tudi zatrjevala, da ji De Niro ni hotel napisati priporočilnih pisem ali ji plačati odpravnine.

Porota je hkrati zavrnila prvotno tožbo, ki jo je De Nirova produkcijska hiša Canal Productions vložila proti Chase Robinson. De Nirovo podjetje ji je očitalo, da je na kreditni kartici podjetja porabila več sto tisoč ameriških dolarjev za osebne stroške, zahtevala več milijonov zračnih milj za osebno uporabo in v službenem času “na Netflixu osupljivo dolgo gledala televizijske oddaje”.

Igralec zavrnil obtožbe kot “nesmiselne”

“Veseli nas, da je porota videla, kar smo videli mi, in razsodila v prid Chase Robinson zoper podjetje Roberta De Nira Canal Productions. Ne samo, da je Chase Robinson dobila tožbo proti Canal Production, porota je popolnoma upravičila njeno tožbo, ko je ugotovila, da so De Nirove trditve proti njej neutemeljene,” je njen odvetnik David Sanford zapisal v izjavi za AFP.

Porota za De Nira, ki se četrtkovega zaslišanja ni udeležil, sicer ni ugotovila, da bi bil individualno odgovoren. Ob začetku dvotedenskega sojenja je igralec pričal, da so trditve Chase Robinson “nesmiselne”.

Porota je razpravljala približno pet ur, preden je minuli četrtek sprejela svojo odločitev.


Najbolj brano