Fižol pomaga pri hujšanju in preprečuje utrujenost

Zanimivosti
, posodobljeno:

Fižol velja za izjemno zdravo in hranilno živilo, saj je dober vir beljakovin, mineralov, antioksidantov ter prehranskih vlaknin. Umestite ga na svoj jedilnik vsaj enkrat na teden.

Najboljši je sušen ali zamrznjen domači fižol. Pred uporabo ga čez noč 
namočite.
Najboljši je sušen ali zamrznjen domači fižol. Pred uporabo ga čez noč namočite. Profimedia

Če je fižol nekoč veljal za manjvredno živilo, ki so ga jedli predvsem reveži, danes uživa ugled cenjenega živila. Enakovreden je drugim stročnicam, ki jih sicer sodobni človek poje bistveno premalo. Po navadi se mu izogibamo zaradi neprijetnega napenjanja, a kot smo že poudarili, je odličen vir hranil in hkrati cenovno dostopno živilo, ki ga lahko pripravimo na nešteto načinov.

Vseeno je, kakšen je

Naj bo posušen, konzerviran ali zamrznjen, fižol je zmeraj prava izbira. Ali veste, da po kakovosti prekaša večino druge zelenjave? Poleg rastlinskih beljakovin vsebuje kopico mineralov, med katerimi so cink, kalcij, magnezij in kalij, ter vitamine A, B, C in E. Ne pozabimo na vlaknine in ogljikove hidrate. Ima tudi nizek glikemični indeks, zato ga priporočajo sladkornim bolnikom in tistim z visokim krvnim tlakom.

Neprijetno napenjanje

Če se želite izogniti napenjanju, fižol skuhajte z lovorovimi listi in semeni kumine, saj ti blagodejno delujejo na prebavo in prebavne sokove.

Fižol je nepopoln vir beljakovin

Kot smo že omenili, fižol vsebuje beljakovine, katerih gradniki so aminokisline. Glede na določene aminokisline, ki jih živilo vsebuje, pa poznamo popolne in nepopolne vire beljakovin. Fižol spada med slednje, a to ni tako slabo. Da bi zadostili potrebi po vseh esencialnih aminokislinah, moramo fižol kombinirati z živili, ki jih prav tako vsebujejo. Kombiniramo ga denimo z rjavim rižem ali pa nekaj ur pozneje pojemo še pest mandljev. Tako bomo zaužili vse aminokisline, ki jih potrebujemo za zdravje.

Vir folatov

Folate morajo uživati predvsem nosečnice, saj preprečujejo težave pri razvoju ploda. Sicer so koristni za telo, ker preprečujejo utrujenost, šibkost in razdražljivost. Pomembni so tudi za zdravje srca. Najbolje je, če fižol skuhamo sami; v primerjavi s tistim iz pločevinke vsebuje več folatov.

Fižol ima nizek glikemični indeks, zato ga priporočajo tudi sladkornim bolnikom.

Kaj so nukleinske kisline in kako koristijo?

Morda se sliši nenavadno, a je fižol tudi odlično pomlajevalno sredstvo. Zasluga za to gre nukleinskim kislinam, iz katerih so celična jedra. Nukleinske kisline pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu. Če jih ni dovolj, se učinkovitost presnovnega procesa zmanjša tudi za 30 odstotkov. Posledice tega so tudi utrujenost, melanholija, depresivna stanja, lomljivi nohti, izpadanje las … V tem primeru je smiselno uživati več fižola in razmisliti o dodatku mangana, ki je pomemben za rast las. V fižolu je veliko molibdena, ki izboljšuje presnovo, ter žvepla in fosforja, ki obnavljata hrustanec. Ne pozabimo še na selen in kalij: selen pripomore k izboljšanju počutja, kalij pa k odvajanju vode iz telesa. Vsebuje tudi fitinsko kislino, saponine in polifenole, ki preprečujejo raka trebušne slinavke, debelega črevesa, dojk, prostate in mod.



Ljudje smo v 30 letih zmanjšali uživanje stročnic za 40 odstotkov, 
kar se kaže v vse večjem številu prebavnih bolezni.
Ljudje smo v 30 letih zmanjšali uživanje stročnic za 40 odstotkov, kar se kaže v vse večjem številu prebavnih bolezni.Profimedia