Družbenih omrežij ni uporabljal za zabavo

V okviru dneva družbenih omrežij, ki se je odvil danes v Ljubljani, je sodeloval tudi bivši predsednik republike Borut Pahor. Povedal je, da se mu družbena omrežja zdijo pomembna predvsem z vidika politične komunikacije za politike, ki se čutijo prikrajšane v osrednjih medijih. Razložil je tudi zakaj se je sam odločil za njihovo uporabo.

V okviru dneva družbenih omrežij, ki se je odvil danes v Ljubljani, 
je sodeloval tudi bivši predsednik republike Borut Pahor.  Foto: Nebojsa Tejic/STA
V okviru dneva družbenih omrežij, ki se je odvil danes v Ljubljani, je sodeloval tudi bivši predsednik republike Borut Pahor.  Foto: Nebojsa Tejic/STA

Ob pojavu družbenih omrežjih je bil bivši predsednik republike Borut Pahor označen za enega izmed prvih, ki so jih začeli uporabljati tudi za politično komunikacijo. “V kolikor bi se kot politik počutil prikrajšanega za neposreden stik z ljudmi, si danes tega stika brez družbenih omrežij ne morem predstavljati,” je povedal Pahor. Že v uvodu je razložil, da politiki, ki se čutijo prikrajšane v osrednjih medijih, uporabljajo družbena omrežja instagram, facebook in twitter, z namenom iskanja neposrednega stik z ljudmi oziroma volilci. Dodal je, da družbena omrežja danes omogočajo, da “povemo o sebi tudi stvari, ki niso neposredno politične, kar je za zaupanje javnosti zelo pomembno”. Večkrat je sicer poudaril, da družbenih omrežij ni uporabljal za zabavo, temveč kot nujen instrument nadzora stika z ljudmi. S posredovanjem zabavnejše vsebine pa se je lahko približal širši populaciji ljudi in ne le tistim politično zainteresiranim: “Šlo je za eksplicitno ali prikrito sporočanje političnih stališč, ki so bila relevantna za njihovo podporo meni.” Eden od namenov dogodka je bil tudi prikaz koristi družbenih omrežij. Pahor je povedal, da se je instagramu pridružil zaradi koristi, ki mu jih je kot politiku omogočal. To je, da je sam lahko določal svoje šibkosti in z njimi upravljal, kar so dobro sprejeli tudi njegovi sledilci.

Pahor je v zaključku povedal, da je raziskovanje sestavni del uporabe družbenih omrežij, saj jih ves čas uporabljamo oziroma z njimi živimo. Verjame v stalen razvoj družbenih platform, zato je ključno učenje, da bomo ostali v korak s časom.


Najbolj brano