Diego De Leo, Sir

Britanska kraljica Elizabeta druga je prof. dr. Diegu De Leu, predstojniku Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Univerzi na Primorskem, Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM), podelila plemiški naziv.

Diego De Leo Foto: Up
Diego De Leo Foto: Up

KOPER > Naziv “Sir” je Diego De Leo prejel za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju medicine - psihiatrije in za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni.

De Leo je ustanovitelj Slovenskega Centra za raziskovanje samomora UP IAM, prvega tovrstnega centra v Sloveniji, ki je bil ustanovljen v spomin na delo pokojnega kolega izr. prof. dr. Andreja Marušiča ter z namenom nadaljevanja njegovega dela.

Kot profesor psihiatrije De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, kjer vodi podoben Center za raziskovanje in preprečevanje samomora. Na Univerzi na Primorskem pa kot vodja različnih projektov deluje na UP IAM in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Za svoje delo je De Leo prejel številne svetovno priznane nagrade, med njimi leta 1991 nagrado Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora. Kot član uredniških odborov aktivno deluje pri številnih uglednih znanstvenih revijah; bil je recenzent 25 svetovnim strokovnim revijam s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora in mnogim evropskim založniškim hišam, objavil je številne znanstvene prispevke.

De Leo je tudi pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Mednarodnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa ga obeležujemo po vsem svetu.

NR


Najbolj brano