Cinični dr. House Hugh Laurie praznuje 60 let

Britanski igralec Hugh Laurie, ki mu je svetovno slavo in dva zlata globusa prinesla vloga ciničnega in godrnjavega zdravnika Gregoryja Housea v seriji Zdravnikova vest, danes praznuje 60. rojstni dan. Laurie, ki je znan tudi po vlogah v britanski seriji Črni gad ter kot del komičnega dua Fry and Laurie, je aktiven še kot glasbenik in pisec.

Britanski igralec Hugh Laurie, ki mu je svetovno slavo in dva zlata 
globusa prinesla vloga ciničnega in godrnjavega zdravnika Gregoryja Housea v seriji Zdravnikova vest, danes praznuje 60. rojstni 
dan.
Britanski igralec Hugh Laurie, ki mu je svetovno slavo in dva zlata globusa prinesla vloga ciničnega in godrnjavega zdravnika Gregoryja Housea v seriji Zdravnikova vest, danes praznuje 60. rojstni dan. 

LONDON > Laurie je kariero začel kot polovica komičnega dvojca Fry and Laurie ob boku Stephena Fryja. Skupaj sta v 80. in 90. letih minulega stoletja ustvarila več projektov, med katerimi je bila tudi serija skečev z naslovom A Bit of Fry & Laurie. Skupaj sta nastopila še v priljubljeni britanski televizijski seriji Črni gad, Laurie pa je odmevnejše vloge ustvaril še v filmih Razsodnost in rahločutnost, 101 dalmatinec ter Mišek Stuart Little.

Kljub vsemu mu je največjo prepoznavnost prinesla vloga ciničnega in godrnjavega zdravnika Gregoryja Housea v seriji Zdravnikova vest. Tudi igralcu je lik prirasel k srcu. Ob koncu serije, v kateri je igral med letoma 2004 in 2012, je dejal, da se mu je zdel lik dr. Housea vselej izjemno očarljiv in neskončno zabaven, hkrati pa tudi poduhovljen. Po njegovih besedah je bil House zdravnik na strani angelov.

Poleg dveh zlatih globusov je Laurie za vlogo dr. Housea prejel tudi nagradi ameriškega igralskega ceha, še en zlati globus pa mu je bil dodeljen za stransko vlogo v televizijski seriji Nočni receptor. Njegova zvezda je na hollywoodskem pločniku slavnih zasijala leta 2016.

Igralec je tudi velik ljubitelj bluesa in je leta 2013 s svojo skupino The Copper Bottom Band obiskal Slovenijo. Njegov glasbeni prvenec z naslovom Let Them Talk (2011) je osvojil najvišja mesta na blues lestvicah, prav tako je zelo dobre kritike prejel njegov drugi album Didn't It Rain (2013).

V svoji karieri je Laurie sedel tudi za pisalno mizo in spisal roman Poka puška (1996), ki je v slovenščini izšel leta 2009. Prav za to leto je napovedal tudi izid svojega drugega romana The Paper Soldier.


Najbolj brano