Anika Horvat si po vsaki slabi izkušnji nadene rožnata očala

Pevka Anika Horvat je res tako mladostna in polna prekipevajoče energije, njej se leta sploh ne poznajo, nasprotno, videti je vse mlajša. In tudi njena energija je lepa in nalezljiva, sta ugotavljala voditelja Veseljaka Janja Ulaga in Nejc Drobnič.

Anika Horvat je s svojo prekipevajočo energijo navdušila poslušalce in voditelja Veseljaka Janjo Ulaga in Nejca Drobniča. Foto: Nina Kosar
Anika Horvat je s svojo prekipevajočo energijo navdušila poslušalce in voditelja Veseljaka Janjo Ulaga in Nejca Drobniča. Foto: Nina Kosar

LJUBLJANA > V VIP petku so se družili dobro uro. Vmes so slišali in videli nekaj Anikinih uspešnic in občudovali njen glas in svojstveno interpretacijo. Iskriva Primorka je na glasbeni oder stopila že z devetimi leti, saj je bil njen oče Feri Horvat priznan in priljubljen glasbenik, ki ji je napisal skladbo, ko je videl, da Anika zna zares dobro peti.

Zaljubljena v morje in Vogel

Primorka ima seveda rada morje, zaljubljena pa je tudi v deskanje in smučišče na Voglu: “Morje ima veliko moč,” ugotavlja Anika, “zaplavaš in se takoj počutiš boljše. Poznam vsak centimeter naše obale. Na Voglu se mi zgodi isto kot v morju. Ko je tam tišina, kar bolijo ušesa. Takšen mir je. Tudi, ko je bila letos snežna nevihta, sem v njej uživala. Vogel je zame kot svetišče.”

Anika ima rada koncerte, ker od publike dobi nazaj energijo, ki jim jo podari, ko je ljudem lepo ob njenem prepevanju. Potem gre domov polnega srca.

O pokojnem očetu Feriju je povedala: “Moj oče je bil najboljši oče na svetu. Čeprav je bil starejši od očetov mojih vrstnikov, je bil najbolj moderen. Naučil me je, da moram najti svoj glas, svojo barvo glasu, kajti vsak od nas je eden in edini. Bil je najboljši učitelj na svetu, če ne bi bilo njega, danes ne bi pela.”

Poje tudi zase

In kaj je o Aniki povedala njena sestra Tina, ki se je oglasila v oddajo? “Vedno sem jo želela komandirat, ona pa se ni pustila. Je zelo srčna in dobra oseba, le po svetu hodi z rožnatimi očali.” Anika je na to odgovorila, da si po vsaki slabi izkušnji spet nadene rožnata očala, a z vednostjo, česa si ne želi več. Z leti je prišlo tudi nekaj modrosti: “Zdaj sem toliko stara, da pojem tudi zase. Tisto, kar mi je všeč. Da meni dvigne dlake pokonci.”

Patrik Greblo, ki se je tudi oglasil v oddajo VIP petek na Veseljaku, je o njej povedal: “Ona je novodobna Marjana Deržaj. In sploh se ne postara, vseskozi je mladostna, polna energije. Njena publika se stara, ona pa ne! In pri pesmih je konstruktivna, ima svoje ideje, ni samo interpretka!”

Anika je o svoji glasbi povedala še tole: “Srečna sem, da sem obudila in osvežila stare skladbe, kot so Zemlja pleše, Ne čakaj na maj ... Pomembno je poznati in prepevati zgodovino slovenske glasbe, le tako bodo poslušali in prepevali tudi nas.” Pesem Lahko noč, Piran, jo je izstrelila med odrasle zvezde. S pesmijo Plima je bila druga na Melodijah morja in sonca, naslednje leto pa se ji je zgodila Lahko noč, Piran. Stara je bila 19 let. Ta pesem ji je zlezla pod kožo. In tudi drugim.


Najbolj brano