700 strani spominov nekdanje kanclerke

Spomini nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel z naslovom Freiheit. Erinnerungen 1954 - 2021 (Svoboda. Spomini 1954 - 2021) bodo izšli konec novembra, tri leta po koncu njenega 16-letnega mandata, je ob začetku tedna sporočila nemška založba Kiepenheuer & Witsch.

Angela Merkel bo izdala knjigo s svojimi spomini. Foto: Profimedia
Angela Merkel bo izdala knjigo s svojimi spomini. Foto: Profimedia

BERLIN > Po napovedih naj bi spomini bivše nemške kanclerke Angele Merkel na približno 700 straneh izšli v 30 državah. Knjigo je Merkel napisala skupaj s svojo dolgoletno politično svetovalko Beate Baumann.

Merkel je v času svojega kanclerskega mandata prestala številne krize, vključno z begunsko krizo leta 2015 in pandemijo covida-19.

V ospredju knjige bodo tudi pogovori z mogočnimi mednarodnimi politiki ter prelomnice v kriznih časih.

Po navedbah založbe se bo knjiga ozrla na kanclerkino življenje in delo v dveh nemških državah, na 35 let v nekdanji komunistični DR Nemčiji ter na 35 let v ponovno združeni Nemčiji.

O svobodi razmišlja vse življenje

V sporočilu za javnost je Merkel, ki se je leta 1954 rodila v Hamburgu, a se je kmalu zatem z družino preselila v nekdanjo DR Nemčijo, pojasnila, da je o vprašanju svobode na politični in osebni ravni razmišljala vse življenje.

“Brez demokracije ni svobode, ni ustavne države, ni zaščite človekovih pravic,” je sporočila nekdanja predsednica nemških krščanskih demokratov (CDU). Na osebni ravni, je dodala, ji svoboda pomeni, “da se ne nehaš učiti, da ti ni treba obstati na mestu, ampak da si sposoben, da greš dlje, tudi po odhodu iz politike”.

Pogled v notranjost moči

Na bolj oseben način naj bi knjiga, kot so še sporočili iz založbe, osvetlila otroštvo, mladost in študij Merkel v NDR ter dramatično leto 1989, ko je padel Berlinski zid in se je začelo politično življenje bivše nemške kanclerke. V ospredju bodo tudi pogovori z mogočnimi mednarodnimi politiki ter prelomnice v kriznih časih. Kot še obljublja založba, bodo bralci dobili vpogled v sprejemanje pomembnih odločitev, v knjigi pa naj bi ponudila tudi “edinstven pogled v notranjost moči”.

Merkel je bila na čelu največjega evropskega gospodarstva med letoma 2005 in 2021. Bila je tudi prva nemška kanclerka.NR, STA


Najbolj brano