600.000 dolarjev za Cobainovo polomljeno kitaro

Kitaro, ki jo je nekoč na odru razbil legendarni pevec skupine Nirvana Kurt Cobain, so na dražbi prodali za znesek, ki je desetkrat presegel prvotno oceno vrednosti 60.000 dolarjev.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NEW YORK > Podpisana kitara je na dražbi, ki je potekala od 19. do 21. maja v New Yorku, dosegla ceno 595.000 dolarjev, je v izjavi zapisala dražbena hiša Julien's in znesek označila kot osupljiv.

Kot je v začetku meseca povedal Kody Frederick iz dražbene hiše, je razbita kitara sicer znova sestavljena, a ni več primerna za igranje. Po njegovem mnenju je inštrument tudi alegorija “zlomljenega glasbenika, ki je definiral grobo in razburkano obdobje glasbe”.

Cobain, ki se je boril z odvisnostjo od mamil in depresijo, je umrl 5. aprila 1994, star 27 let. Nirvana, ki je nastala leta 1987, je z njegovo smrtjo razpadla. Skupina je prvi album Bleach izdala leta 1989, svetovno slavo pa ji je prinesel drugi album Nevermind iz leta 1991, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. Izdali so še tretji studijski album z naslovom In Utero.


Najbolj brano