Slovenske nogavice iz konoplje

Jutri bodo v tovarni nogavic Polzela začeli proizvodnjo nogavic iz ekološko pridelane slovenske konoplje. Ob odprtju bodo na dražbi ponudili prvih tisoč parov nogavic iz konoplje, je povedala Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci).

V Polzeli bodo izdelovali nogavice iz industrijske konoplje. Foto: /
V Polzeli bodo izdelovali nogavice iz industrijske konoplje. Foto: /

POLZELA > Izkupiček z dražbe bodo namenili za nakup nove preje za tovarno nogavic, s tem pa bodo pomagali ohranjati delovna mesta v Polzeli, piše Delo. V nadaljevanju želijo organizirati predenje vlaken in tkanje platna iz slovenske konoplje v domačih tekstilnih tovarnah, ki še delujejo ali so v stečaju. V Evkociju so prepričani, da je moč s konopljo in drugimi domačimi materiali rešiti slovensko tekstilno industrijo, v pridelavo konoplje pa pritegniti kmete. V projekt bi lahko vključili tudi lan in volno.

Ekoci ustanavlja socialno podjetje Ekoci Coop Slovenija. Podjetniški pobudi so se do zdaj pridružili Tovarna nogavic Polzela, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Razvojna agencija Savinja, konopljarna Hannah Biz in občine Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vranko in Žalec. Namen pobude je ustvarjanje delovnih mest in uporaba naravnih danosti Slovenije.

Spletno uredništvo


Najbolj brano