Osvetlili so svetlobo

“Mislila sem, da vem že veliko o svetlobi, ampak očitno res ni nikoli prepozno, da se naučimo kaj novega,” je povedala starejša obiskovalka Festivala znanosti, ki je dva dni zasedal središče Nove Gorice. Znanstveniki so otrokom in mimoidočim s pomočjo delavnic in predavanj predstavili znanost na sproščen in zabaven način. Tema letošnjega festivala je bila svetloba.

Tudi odrasli so z odprtimi usti opazovali zanimive in zabavne znanstvene poskuse  Foto: Ana Bovcon
Tudi odrasli so z odprtimi usti opazovali zanimive in zabavne znanstvene poskuse  Foto: Ana Bovcon

NOVA GORICA > Ta konec tedna je v središču Nove Gorice potekal dvodnevni Festival znanosti. Novogoriška hiša poskusov e-Hiša, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra, se s takšnim pristopom že drugo leto trudi približati znanost javnosti na preprost in sproščen način.

Znanstveno dogajanje se je začelo v petek, ko so na Bevkovem trgu postavili začasni digitalni planetarij, v katerem so otroci, šolarji in preostali mimoidoči lahko spoznali naše osončje, planete in druge skrivnosti vesolja.

V petek so bila tudi predavanja uveljavljenih strokovnjakov o tem, kakšni so vidni in nevidni obrazi svetlobe, kakšen je njihov vpliv na človeka ter njegov svet. V okviru festivala pa so v soboto potekale tudi razne otroške delavnice in demonstracije fizikalnih poskusov o svetlobi. “Meni je bilo najbolj všeč, ko je majhen kozarček izginil v tisti čudni tekočini,” je o enem izmed poskusov povedal mlajši opazovalec.

Kljub deževnemu vremenu so poskusi pritegnili veliko obiskovalcev, a ne le najmlajših, ampak tudi nekoliko starejše, ki so prav tako kot otroci izvedeli kaj novega: “Mislila sem, da vem že veliko o svetlobi, ampak očitno res ni nikoli prepozno, da se naučimo kaj novega,” je povedala starejša obiskovalka.

Direktorica Mladinskega centra Lara Brun je poudarila: “Naša naloga je, da Festival znanosti z vsemi potenciali, ki jih prinaša, postane stalnica v našem okolju.”

ANA BOVCON


Najbolj brano