ZDA v Južno Korejo poslale letalonosilko

Spričo naraščajočih napetosti na Korejskem polotoku so ZDA v Južno Korejo poslale letalonosilko USS Ronald Reagan, ki je danes prispela v Busan na jugovzhodu države. Prihod ladje je strateškega pomena za odnose med ZDA in Južno Korejo. Državi naj bi v prihodnje izvedli tudi skupno vojaško vajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

KOPER > Prihod ladje je "jasen in nedvoumen dokaz zavezanosti ZDA zavezništvu" z Južno Korejo, je ob tem dejal poveljnik 5. bojne skupine letalonosilk ameriške pacifiške flote Michael Donnelly in dodal, da je poteza sicer del rutinskih operacij ameriške vojske v regiji.

Po poročanju južnokorejskih medijev bo bojna skupina pod vodstvom ladje USS Ronald Reagan skupaj z južnokorejskimi silami sodelovala pri skupnem manevru, ki naj bi bil med drugim namenjen odvračanju Severne Koreje. Državi sta sicer že minuli mesec začeli s skupnimi vojaškimi vajami, ki naj bi bile največje po letu 2018.

Skupaj z ladjo USS Ronald Reagan sta v Busan prispela tudi križarka z vodenimi raketami in ameriški rušilec, navaja dpa.

Napetosti na Korejskem polotoku so se v zadnjem času povečale, potem ko je Severna Koreja letos izvedla vrsto jedrskih poskusov, izstrelila pa je tudi medcelinske balistične rakete.

Pred nekaj manj kot dvema tednoma je severnokorejski parlament sprejel zakon o jedrski politiki, ki med drugim predvideva uporabo jedrskega orožja ne le v primeru napada sovražnih sil, temveč tudi v primeru grožnje z napadom na vodstvo države.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so medtem zastali, vse od neuspešnega srečanja med državama na vrhu v Vietnamu februarja 2019.


Najbolj brano