Xi zagotovil podporo Kitajske Srbiji pri pomembnih političnih vprašanjih

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes po srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Beogradu poudaril, da bo imela Srbija podporo Kitajske pri vseh pomembnih političnih vprašanjih. Xi je medtem izpostavil trdno politično zaupanje med državama ter napovedal gradnjo skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo.

BEOGRAD > Xi je po sestanku z Vučićem dejal, da Kitajska in Srbija kot pravi prijateljici in dobri partnerici uživata medsebojno politično zaupanje, ki je trdno kot skala.

"Naše sodelovanje v praksi se je izboljšalo, koordinacija je tesna, ko gre za mednarodna vprašanja, in imamo jekleno prijateljstvo, ki se le še krepi in krepi," je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Vučić je medtem dejal, da Kitajsko in Srbijo združuje ista politika v Združenih narodih, tudi ko gre za vprašanje Tajvana in Kosova.

Dejal je, da Srbija podpira načelo ene Kitajske, Xiju pa se je zahvalil za zelo jasna stališča glede vprašanja Kosova in ozemeljske celovitosti Srbije. "Citiram predsednika Xija: Srbija bo imela trdno podporo Kitajske tudi glede vseh vprašanj, ki se bodo pojavila v okviru Združenih narodov. To je za nas izjemnega pomena," je izjavil srbski predsednik.

Peking Tajvan v okviru politike ene Kitajske obravnava kot del svojega ozemlja, enak odnos pa ima Srbija do Kosova.

Vučić in Xi sta po sestanku podpisala skupno izjavo o poglobitvi dvostranskega strateškega partnerstva ter izgradnji skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo v novi dobi. Delegaciji držav sta na slovesnosti izmenjali tudi 28 dokumentov o sodelovanju.

Vučić je skupno izjavo označil za strateško usmeritev v razvoju dvostranskih odnosov med državama, pa tudi za njihov pogled na svet.

Xi Jinping je pri tem izpostavil, da bo Srbija prva evropska država, s katero bo Kitajska gradila skupnost s skupno prihodnostjo. "Pred osmimi leti je Srbija postala prvi celovit strateški partner Kitajske v Srednji in Vzhodni Evropi. Danes Srbija postaja prva evropska država, v kateri bomo gradili skupnost s skupno prihodnostjo," je dejal.

Vučić se je s Xijem danes pogovarjal o vrsti tem, med drugim o prosti trgovini, industriji, umetni inteligenci, sodelovanju v vojaškem varnostnem sektorju, kulturi, zdravstvu, letalskih prevoznikih in Expu 2027.

Kitajski voditelj je Vučića označil za izjemnega državnika s strateško vizijo in z občutkom zgodovinske odgovornosti. Izrazil je tudi globoko ganjenost ob dobrodošlici, ki so jo zanj pripravili v Beogradu. Poudaril je, da je zaradi tega še bolj prepričan v prijateljstvo ter sodelovanje med Srbijo in Kitajsko.

Xija v Beogradu spremlja 400-članska delegacija, za njihovo varnost pa srbi okoli 3400 policistov.

Slovesne dobrodošlice v Beogradu so se udeležili tudi številni, ki so jih v prestolnico pripeljali prav za ta namen. Najmanj 15 avtobusov je v Beograd po navedbah N1 že zjutraj prispelo zgolj iz Kragujevca. Številni o svojem prihodu niso hoteli govoriti pred kamero, so pa potrdili, da so tja prišli organizirano.

Kitajski voditelj je v Evropo prispel v nedeljo. V ponedeljek je v Parizu potekala trilaterala, na kateri je poleg Xija in francoskega predsednika Emmanuela Macrona sodelovala še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Srečanje je minilo v znamenju vojne v Ukrajini ter trgovinskih odnosov med Evropo in Kitajsko.

Xi je v torek z Macronom opravil še ločene pogovore v francoskih Pirenejih. Po Srbiji bo evropsko turnejo nadaljeval na Madžarskem.


Najbolj brano