World Central Kitchen poziva k neodvisni preiskavi smrti humanitarcev: Šlo je za vojaški napad

Humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) je danes pozvala k neodvisni preiskavi izraelskega zračnega napada, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem njenih sodelavcev. Kljub vztrajanju Izraela, da je šlo za tragično napako, je v sredo ustanovitelj WCK vztrajal, da napad ni bil nenameren.

WASHINGTON, GAZA > Sedem humanitarnih delavcev je bilo v ponedeljek ubitih, ko so bili v več avtomobilih na poti, da prebivalcem območja dostavijo nujno potrebno hrano, ki jo je pred tem v palestinsko enklavo prek pomorskega koridorja dostavila ladja. Umrli so bili Britanci, Avstralka, Poljak, dvojni državljan ZDA in Kanade ter Palestinec.

Izrael je priznal odgovornost za njihovo smrt, a vztraja, da je šlo za tragično napako, nenameren napad kot posledica napačne identifikacije ter nekaj, "kar se zgodi v vojni". Za napad so se opravičili in napovedali preiskavo, k čemur so jih pozvale tudi številne države in mednarodne organizacije.

WCK je danes v izjavi zatrdila, da je šlo za vojaški napad, ki je vključeval več strelov in je ciljal tri avtomobile njihove organizacije. "Vsa tri vozila so prevažala civiliste; označena so bila kot vozila WCK; in njihovo gibanje je bilo v polnosti usklajeno z izraelskimi oblastmi, ki so vedele za njihov načrt, pot in humanitarno misijo," so sporočili.

Pozvali so k neodvisni preiskavi in k sodelovanju v njej povabili še vlade Avstralije, Kanade, ZDA, Poljske in Velike Britanije. Ugotoviti želijo, če je bil napad izveden namerno in ali je kršil mednarodno pravo, izjavo vodij organizacije Erin Gore in Javierja Garcie povzema nemška tiskovna agencija dpa.

WCK je izraelsko vlado ob tem pozvala, naj shrani vse dokumente, komunikacijo, video in zvočne posnetke, povezane z napadom. "Neodvisna preiskava je edini način, da ugotovimo, kaj se je resnično zgodilo, zagotovimo transparentnost in odgovornost vpletenih ter preprečimo prihodnje napade na humanitarne delavce," so dodali.

Ustanovitelj WCK Jose Andre je pred tem v sredo v pogovoru za več medijev zatrdil, da je Izrael sistematično ciljal njihove avtomobile in da je šlo za napad na jasno označena vozila, za gibanje katerih da so vedeli vsi v izraelski vojski.

Izraelski minister za gospodarstvo Nir Barkat je v odzivu na njegove besede za britanski BBC dejal, da gre za nesmiselne obtožbe, češ da Izrael ne bi nikoli ciljal ljudi, ki dostavljajo drugim pomoč.

Nad napadom je bil zgrožen tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki se bo glede na napovedi v Washingtonu danes prvič po dogodku po telefonu pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.


Najbolj brano