V ZDA našli razbitine pogrešanega vojaškega letala

Ameriška vojska je našla razbitine domnevno pogrešanega lovskega letala F-35 v zvezni državi Južna Karolina, so sporočili iz oporišča Charleston. Letalo je bilo pogrešano od nedelje, ko se je pilot zaradi nesreče, ki jo še preiskujejo, izstrelil, letalo pa je izginilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

WASHINGTON > Razbitine so našli v okrožju Williamsburg, okoli 130 kilometrov severovzhodno od oporišča Charleston v Severni Karolini, so sporočili iz vojske. “Nesrečo trenutno preiskujemo in zaradi ohranjanja integritete preiskovalnega postopka ne moremo posredovati dodatnih podrobnosti,” so dodali.

Pred tem je ameriška vojska pozvala javnost, naj pomaga najti pogrešano letalo, vredno več deset milijonov dolarjev.

Lovsko letalo F-35, ki naj bi bilo nevidno za radarje, je izginilo v nedeljo popoldne, ko je pilot letel nad ameriško zvezno državo Južna Karolina. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo, ko je bilo letalo na avtopilotu, oblasti pa trdijo, da je bilo letalo vpleteno v “nesrečo”. Pilot se je uspel izstreliti iz letala, varno skočiti s padalom in je v bolnišnici v stabilnem stanju, so sporočili.

F-35 Lightning II je večnamensko lovsko letalo pete generacije z nizko opaznostjo, ki ga je razvilo podjetje Lockheed Martin. Stane okoli 80 milijonov dolarjev, odlikuje pa ga tehnologija za zmanjšanje radarske opaznosti, saj so njegovo ogrodje, senzorji in sistemi zasnovani tako, da jih radarji ne zaznajo.


Najbolj brano