V Nemčiji avgusta velik padec cen pri proizvajalcih

Cene industrijskih izdelkov pri nemških proizvajalcih so se avgusta zaradi okrevanja po šoku, ki ga je lani povzročil skok cen po začetku vojne v Ukrajini, precej znižale.

FRANKFURT > V povprečju so bili izdelki v trgovini na debelo za 12,6 odstotka cenejši kot pred letom dni, so objavili na zveznem statističnem urada Destatis. Gre za največji padec, odkar je statistični urad leta 1949 začel beležiti to statistiko.

Avgusta 2022 so se cene, ki so jih proizvajalci prejeli za svoje izdelke, na letni ravni zvišale za rekordnih 45,8 odstotka. Rast so po začetku ruske agresije na Ukrajino povzročili visoki stroški energije in naraščajoče cene surovin.

Cene energije so v Nemčiji lani poletele v nebo, potem ko je Rusija kot odgovor na sankcije EU omejila dostavo energije v Evropo. Pozneje so se cene začele umirjati; letos avgusta so bile cene energije 31,9 odstotka nižje kot osmega meseca lani.

Na mesečni ravni so se cene industrijskih izdelkov pri nemških proizvajalcih avgusta letos zvišale, in sicer za 0,3 odstotka.


Najbolj brano