V Katarju pogajanja o podaljšanju prekinitve ognja v Gazi

V Katarju se danes intenzivno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in zapornikov. ZDA so sporočile, da sodelujejo z Izraelom, Katarjem in Egiptom ter da se zavzemajo za podaljšanje premirja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

DOHA > Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns in vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea sta v torek po informacijah dpa prispela v Doho in sodelovala pri pogajanjih skupaj s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, ki je tudi zunanji minister.

Po poročanju katarske televizije Al Jazeera sta direktorja obveščevalnih agencij igrala pomembno vlogo že pri zadnjem sestanku 9. novembra, po katerem so se dogovorili o osnovnem štiridnevnem humanitarnem premoru. Prekinitev ognja so vmes podaljšali za dva dneva, kar pomeni, da se trenutni dogovor izteče v četrtek ob 7. uri po lokalnem času.

Neimenovan vir blizu palestinskega gibanja Hamas je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je gibanje pripravljeno premirje podaljšati za štiri dni. Ob tem naj bi privolilo tudi v dodatne izpustitve talcev v zameno za v Izraelu zaprte Palestince.

Danes se sicer pričakuje še ena izmenjava. Hamas je Izraelu po poročanju medijev že posredoval najnovejši seznam talcev. Točne številke talcev, ki jih bodo predvidoma izpustili danes, časnik Times of Israel ni navedel. Bo pa to šesta skupina talcev, ki jo bodo izpustili iz Gaze.

V zadnji izmenjavi v torek zvečer je Hamas izpustil 12 ljudi, od tega dva tajska delavca in deset Izraelcev, med njimi več oseb z dvojnim državljanstvom. Izrael je v zameno izpustil 20 palestinskih zapornikov, žensk in mladoletnikov. Skupno so doslej izpustili 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

V mednarodni skupnosti so glasni pozivi k podaljšanju prekinitve ognja in vzpostavitvi trajnega premirja. V sredo so k podaljšanju prekinitve ognja med drugim pozvale države skupine G7, ki so obenem zahtevale izpustitev vseh talcev.


Najbolj brano