V Iranu potrdili imena šestih kandidatov za predsednika

Iransko notranje ministrstvo je danes predstavilo imena šestih kandidatov, ki se bodo potegovali za mesto naslednika predsednika Ebrahima Raisija, ki je minuli mesec umrl v nesreči helikopterja. Od skupno 80 prijav je svet varuhov odobril le eno kandidaturo iz tabora reformistov, zelene luči pa znova ni dobil bivši voditelj Mahmud Ahmadinedžad.

TEHERAN > Šesterica se bo pomerila za predsedniški stolček na volitvah 28. junija. V iranski politični hierarhiji je sicer mesto predsednika manj pomembno od funkcije vrhovnega voditelja, ki jo trenutno opravlja ajatola Ali Hamenej.

Med odobrenimi kandidati je predsednik parlamenta Mohamad Bager Galibaf in nekdanji jedrski pogajalec Said Džalili. Kandidiral bo lahko tudi bivši notranji minister Mostafa Purmohamadi, teheranski župan Alireza Zakani ter eden od podpredsednikov Amirhosein Gazizadeh-Hašemi.

Konservativne kandidate bo izzval poslanec v iranskem parlamentu, reformistično usmerjeni Masud Pezeškian, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brez pravice kandidature je ostal Ahmadinedžad, ki je Iran vodil med letoma 2005 in 2013. Ahmadinedžada je po letih 2017 in 2021 t. i. svet varuhov tako že tretjič izločil iz predsedniške tekme.

12-članski svet je najvišje politično telo v državi, ki ga sestavljajo kleriki in odvetniki.


Najbolj brano