V Franciji protesti zaradi potrditve pokojninske reforme

V več mestih po Franciji poročajo o protestih, potem ko je vlada z uporabo ustavnega instrumenta danes sama sprejela pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Sindikati so napovedali nadaljevanje protestov in stavk, za 23. marec po vsej državi.

PARIZ > Zveza sindikatov, ki se borijo proti pokojninski reformi, je ta konec tedna pozvala k "lokalnim shodom", k devetemu dnevu stavk in demonstracij po državi pa v četrtek, 23. marca.

Zgornji dom parlamenta, senat, je kompromisno besedilo reforme, o katerem je v sredo dosegla dogovor komisija, sestavljena iz senatorjev in poslancev, potrdil danes dopoldne, popoldne bi moralo slediti glasovanje v narodni skupščini. Ker vlada predsednika Macrona v njej nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, je vlada uporabila ustavni instrument, po katerem lahko reformo sprejme mimo parlamenta. Vendar je s tem oslabljena in ji grozi, da bo morala na glasovanje o nezaupnici. Levičarji in desničarski nacionalisti so že napovedali predloge za nezaupnico, ki pa jih morajo vložiti do petka popoldne. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je malo verjetno, da bo vlada padla, saj je vodja republikancev Eric Ciotti že izjavil, da njihovi poslanci ne bodo podprli nezaupnice. Vendar ostaja odprto, ali bodo to upoštevali vsi.

V izjavi so obsodili sprejem reforme "na silo" in kot resno ocenili "odgovornost vlade za socialno in politično krizo, ki je posledica te odločitve, ki pomeni zanikanje demokracije", poroča francoski dnevnik Le Monde.

V središču prestolnice Pariz se je na trgu Concorde drevi zbralo več tisoč ljudi. Zažigali so lesene palete, prišla je tudi policija, ki je območje zaprla.

O protestih ljudi, ki se čutijo izigrane, poročajo tudi iz drugih francoskih mest.

V mestu Grenoble na jugozahodu države je bila med več sto protestniki tudi predstavnica sindikata CGT Karen Mantovani, ki je dejala, da je bila očitno naivna, ko je mislila, "da bodo vsaj malo spoštovali demokracijo".

V mestu Lille se je eden od protestnikov vprašal, kako je lahko francoski predsednik Emmanuel Macron preslišal nasprotovanje javnosti reformi. Na transparentu ga je vprašal, če potrebuje njegov slušni aparat.

V Lyonu na jugu države pa se je zbralo okoli 400 ljudi, ki so Macrona pozivali k odstopu.

Ankete so v zadnjih tednih pokazale, da reformi nasprotujeta dve tretjini Francozov, hkrati pa jih je prav toliko menilo, da jo bodo kljub temu sprejeli.

Stavke in protesti proti pokojninski reformi potekajo že več tednov. Sindikati so vsakič mobilizirali več sto tisoč ljudi. Največ ljudi se je na ulice podalo 7. marca, ko se je protestov po podatkih policije udeležilo 1,28 milijona, po podatkih sindikatov pa več kot tri milijone ljudi.

Sprejem reforme mimo parlamenta bi lahko še zaostril stavke na železnici, v rafinerijah in drugih sektorjih.


Najbolj brano